Forrás: NOL

Folytatódik az izraeli offenzíva Gázában

Munkatársunktól, 2004. október 3. 11:32

Újabb palesztint lőttek le vasárnap hajnalban az izraeli katonák a Gázai övezet északi részén lévő Dzsabalíja menekülttáborban, halálával 59-re emelkedett a hét közepén kezdődött izraeli offenzíva halottainak száma.

Az izraeli erők az éjjeli órákban lelőtték az Iszlám Dzsihád nevű szélsőséges szervezet két fegyveresét, hárman pedig megsebesültek a menekülttábor közelében. Egyes jelentések szerint a legutóbbi áldozat a Hamász nevű radikális palesztin szervezet tagja volt, de a palesztin biztonsági szolgálat egyelőre nem tudta ezt megerősíteni. Helyszíni jelentés szerint harckocsilövedék végzett vele, holttestét egy iskolában találták meg.

A négy éve tartó palesztin felkeléssel összefüggő erőszakos cselekmények következtében összesen 4415 személy vesztette életét. Az összecsapásokban és merényletekben 3391 palesztin és 953 izraeli halt meg.

Az izraeli hadsereg azért indította az offenzívát, hogy a palesztinokat az izraeli területek elleni rakétatámadások beszüntetésére bírja. A palesztinok rendszerint az Izrael déli részén lévő Szderót kisvárost veszik célba, de a Hamász egy másik dél-izraeli város, Askelon ellen is támadásokat helyezett kilátásába. Az izraeli biztonsági szolgálat szerint Askelon túl messze van a pontatlan Kasszám rakéták számára, bár egy alkalommal ide is becsapódott egy rakéta.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.