Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Félszáz halott öt nap alatt

Izrael folytatja akcióját a Gázai övezetben · A Hamász a Palesztin Hatóságot bírálja

2004. október 4. (8. oldal)

Hírösszefoglaló

Izrael kiszélesíti a Gázai övezet északi részén zajló katonai műveletét – jelentette be Ariel Saron izraeli kormányfő. E katonai művelet következtében tegnap hét palesztin vesztette életét.

Öten közülük a Dzsabalíja menekülttáborban haltak meg, amely súlypontja az izraeli akciónak annak kedd esti kezdete óta. Két palesztin vesztette életét a Bét Hanún ellen intézett izraeli légicsapásban; mindkettő tagja volt a Szaláheddin Brigádoknak, a Népi Ellenállás Bizottságai fegyveres szárnyának – közölte a Jasszer Arafat palesztin elnök vezette Fatahból kivált radikális szervezet szóvivője. Akkor érte őket légicsapás, amikor éppen egy Kaszszám típusú, házilag készített rakétát készültek kilőni izraeli terület felé. Az izraeli hadsereg összesen 63 palesztinnal végzett a folyamatban levő katonai akció öt napja alatt. A hadművelet meghirdetett célja, hogy véget vessen az izraeli területek és a Gázai övezetben levő zsidó telepek elleni palesztin rakétatámadásoknak. Ezeket a telepeket jövőre tervezi kiüríteni Izrael.

Az izraeli katonák egy kilenc kilométer széles övezetet tartanak ellenőrzés alatt a határ mentén. A palesztinok által gyártott Kasszám típusú rakéták hatótávolsága öt kilométer. A palesztinok rendszerint az Izrael déli részén lévő Szderót kisvárost veszik célba, de a Hamász nevű radikális szervezet egy másik dél-izraeli város, Askelon ellen is támadásokat helyezett kilátásba.

Jasszer Arafat szombaton azt követelte, hogy a „világ azonnal lépjen fel” Izrael bűnös támadása ellen. Elítélte Izraelt Ahmed Korei palesztin miniszterelnök is, aki ugyanakkor felszólított az izraeli városok elleni rakétatámadások beszüntetésére. Ezzel kapcsolatban a radikális csoport bírálta a Palesztin Hatóságot, mivel az szerinte nem harcol az izraeli megszállók ellen. Elítélte az izraeli katonai műveleteket Egyiptom és Jordánia. Amr Musza, az Arab Liga főtitkára az ENSZ, az Egyesült Államok, az Európai Unió és Oroszország „teljes némaságát” ítélte el. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője azt javasolta, az izraeliek támadásaik során próbálják elkerülni a civilek megölését, ám hozzátette, Tel-Avivnak joga van megtenni mindent, amely megvédi lakosságát a terrorizmustól.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.