Forrás: Magyar HírlapMagyarokhoz szól az al-Keida

Magyarországot is megemlítette a Nyugat elleni szent háborúra felhívó beszédében az al-Keida második embere. Az Ajman az-Zavahirinak tulajdonított üzenet nyomán a legszigorúbb biztonsági intézkedéseket hozták a magyar katonák iraki táborában, Hillában. Az amerikaiak offenzívát indítottak Szamarrában, ami az egész „szunnita háromszögnek” nevezett területet érintő átfogó akció kezdete.

A mobil is fegyver Irakban

A mobiltelefon-szolgáltatás beindítása egyike a kevés sikertörténetnek a meglehetôsen lassan haladó iraki rendezésben, de a szövetséges erôk és a lakosság számára ez idônként inkább átok, mint áldás. A telefont ugyanis a terroristák szintén elôszeretettel használják – pokolgépek felrobbantására. David Calridge, a Risk Advisory Group elemzôje szerint különösen autóbombákhoz és az út szélén elhelyezett robbanószerkezetekhez használható hatékonyan. A terroristák dolgát megkönnyíti, hogy a forgalomban lévô mobilok nagy része kártyás, így nehéz a tulajdonosokat azonosítani. Szakértôk szerint a mobilhasználat korlátozása nem hozna nagyobb biztonságot, ellenben még kényelmetlenebbé tenné a mindennapi életet. (reuters)Szervezett ellenállásra szólította fel a muzulmán világot az inváziós „keresztesek” ellen tegnap egy kazettán rögzített hang, amelyet Ajman az-Zavahirinak, az al-Keida terrorszervezet második emberének tulajdonítanak. Az al-Dzsazíra hírtelevízióban bejátszott üzenetben Zavahiri, aki az al-Keida vezetőjének, Oszama bin Ladennek a jobbkeze, hangoztatta, hogy nem szabad halogatni az ellenállás megszervezését. „Nem szabad megvárnunk, hogy az amerikai, brit, francia, zsidó, dél-koreai, magyar vagy lengyel erők Egyiptom, az Arab-félsziget, Jemen és Algéria földjére lépjenek&, kezdjük meg most az ellenállást.” Zavahiri felszólította a muzulmán harcosokat, hogy még akkor is folytassák harcukat, ha az al-Keida vezetői meghalnak vagy őrizetbe veszik őket. Palesztina megvédése törvényes harc, felszabadítása minden muzulmán kötelessége. Akkor sem szabad feladni Palesztinát, ha az egész világ ezt teszi – mondta Zavahiri. A terrorvezér szerint a harcot nem szabad csak zsidók elleni támadásokra korlátozni, miközben nem indul támadás az Egyesült Államok ellen.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter a hír nyomán utasította a Hillában állomásozó magyar alakulat vezetőit, hogy a legszigorúbb biztonsági intézkedéseket hozzák meg. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök utasította a titkosszolgálatokat, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket. Az illetékesek szerint nem nőtt Magyarország fenyegetettsége.

Közben a Bagdadtól északra fekvő Szamarrában legkevesebb százan haltak meg, amikor az amerikaiak az iraki hadsereg alakulataival együtt offenzívát indítottak a város ellen. A százezer lakosú Szamarra elleni támadás elemzők szerint egy átfogó offenzíva kezdete az ellenállás fő gócát jelentő „szunnita háromszög” ellen. Ezen a területen ugyanis egyelőre esély sincs rá, hogy januárban választásokat tartsanak. E nélkül súlyos legitimációs problémákkal kell szembenéznie az új kormányzatnak.

MH-összeállítás

©

Comments are closed.