Forrás: Hírtv

Egyévnyi haladékot kapott a zsidónegyed

Dátum: 2004. Oct. 01., Friday, 15:12

Rovat Gyorshírek

Folytatódik az erzsébetvárosi zsidónegyed rehabilitációja körül kialakult vita az önkormányzat és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) között. A polgármester nehezményezi, hogy a Dob és a Király utca közötti romos, de műemlék jellegű épületek levédéséről ilyen gyorsan döntöttek, valamint azt, hogy ezáltal a KÖH-nek minden építkezést, felújítást engedélyeznie kell. Ezzel szemben az örökségvédelem azt állítja, hogy a védettség nem akadálya a korszerűsítésnek.

– Azáltal, hogy a terület egy részét értékesíthettük volna, az így kapott pénzből megmenthettünk volna néhány valódi értéket – nyilatkozta Hunvald György az X-Pressnek.

– Így viszont maradnak a romos, veszélyes házak, és nincs miből felújítani. Mint ismeretes, az Erzsébetvárosban található építészeti értékekre, valamint a most épülő lakóparkok által okozott károkra, a civilek már június óta próbálták felhívni a figyelmet. Mivel az önkormányzattal nem jutottak közös nevezőre, a KÖH-höz fordultak, ahol viszont szövetségest találtak. A KÖH március óta foglalkozott a zsidó negyedi építkezésekkel. A tervek szerint ugyanis a Madách sétányt a kerület klasszicista vagy szecessziós házai között alakítanák ki. Az önkormányzat 16 házat szeretett volna lebontani, közülük néhány már el is tűnt. Júniusban, a házak védelméért megalakult Óvás! egyesület kezdeményezésére a KÖH elrendelte a terület ideiglenes védelmét, így megakadályozták a további bontási engedélyeket kiadását. Szeptember elején pedig a KÖH bejelentette: egy évre levédte az egész területet. Így bármilyen építkezést, felújítást terveznek a zsidó negyedben, annak engedélyezésére a KÖH-höz kell fordulni

– Az zavar a legjobban, hogy most azok az emberek tiltakoznak a bontás ellen, akik néhány éve engedélyezték a Madách sétány terveit – mondta a polgármester. Hunvald szerint a házak olyan rossz állapotban vannak, hogy azokat le kell bontani. Az összképet viszont úgy lehetne megmenteni, hogy a homlokzatokat megtartják, mögötte viszont korszerű épületeket húznak fel. A polgármester úgy véli, hogy egyelőre pályázati úton sem tudnak pénzhez jutni, mert az EU-s pénzek csak 2007-től lesznek hozzáférhetőek Magyarország számára, az itthoni pályázati feltételeknek viszont nem tudnak eleget tenni. A lakosság tájékoztatására csütörtökön lakossági fórumot tartottak, ahol a polgármester szerint kiderült, a lakosok is türelmetlenek már, szeretnék, ha normális lakóházakba költözhetnének. Így Hunvald abban bízik, hogy hamarosan megalakul a lakosok érdekvédelmi fóruma, és az önkormányzattal közösen harcolnak majd az életkörülményeik javításáért.

– A területi védelem elrendelése óta egyetlen befektető sem jelentkezett, a régiek is eltűntek, mivel nem teljesítettük a szerződésben foglaltakat – mondta Hunvald. Az önkormányzat által szerevezett vitára nem hívták meg az örökségvédelmi hivatalt, így annak vezetője csak mint érdeklődő jelent meg. Varga Kálmán szerint azonban itt sem történt más, mint az évtizedekre visszamenő önkormányzati tehetetlenséget a területi védelemre hárították.

– Attól, hogy részben védett egy épület, még nem jelenti azt, hogy ott bármilyen fejlesztést ne lehetne elvégezni – kommentálta a történteket Varga. – Sőt, hosszú távon a régi, de felújított ingatlanok is jó befektetést jelentenek. A hivatal vezetője szerint erre számtalan példát találni országszerte, az önkormányzat viszont rövidtávon gondolkodik.

– Amióta levédtük a területet, kollegáim zökkenőmentesen dolgoznak, egy panasz sem érkezett hozzánk – mondta Varga. – Haszonelvű, gyors ingatlanspekulációkat zavartunk meg, és ez nem tetszik az önkormányzatnak.

Forrás: (X-Press)

A hír forrása: Hír TV

Hír TV

Visszatértünk!

A hír elérhetősége:

http://www.hirtv.hu/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=30573

Comments are closed.