Forrás: NOL

Belgrád elítéli a srebrenicai mészárlást

Munkatársunktól, 2004. október 1. 17:47

Vuk DraskovicsVuk Draskovic szerbia-montenegrói külügyminiszter szerint a szerb történelem ellen követtek el bűntényt azok, aki véghezvitték a srebrenicai mészárlást.

A külügyminiszter ezekkel a szavakkal nyitotta meg pénteken Belgrádban a múlttal való szembesülésnek szentelt kétnapos nemzetközi konferenciát, amelyen felszólalt Carla Del Ponte, a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) főügyésze is.

‘A rendszerváltás után nekünk elsőknek kellett volna Srebrenicába mennünk, hogy elmondjuk, kik követték el a bűntényt kik ellen. Akik ezt véghezvitték (a srebrenicai mészárlást), azok a szerb történelem és kultúra ellen követtek el gaztettet. Bűntényt követtek el több százezer szerb, zsidó és roma ellen, a náci birodalom áldozatai ellen, megszégyenítve és ismét elítélve azokat a halottakat’ – hangoztatta Draskovic.

A külügyminiszter leszögezte, hogy a néhai Jugoszlávia népei addig nem békülnek ki egymással, amíg nem beszélnek saját bűneikről, mert – mondta – ‘az igazság – még ha keserű is – gyógyít, a hazugság pedig gyilkol, bármennyire is édes’.

A boszniai szerb erők 1995 júliusában, Srebrenica elfoglalása után három nap leforgása alatt a település közel nyolcezer muzulmán fiú és férfi lakóját gyilkolták le. A boszniai szerb kormány csak kilenc évvel a vérengzés után, az idén júliusban ismerte be, hogy a szerb erők ‘több ezer’ muzulmánt gyilkoltak meg Srebrenicában. Dragan Cavic boszniai szerb elnök ezután a szerb történelem ‘fekete fejezetének’ nevezte a mészárlást. Belgrád részéről alighanem a pénteki Draskovic-nyilatkozat volt az eddigi legvilágosabb elítélése a srebrenicai bűnténynek.

A konferencián Carla Del Ponte azt hangoztatta, hogy volt jugoszláv tagköztársaságoknak sajátjukként kell tekinteniük a hágai törvényszéket, mint egy eszközt, amely segítségével a népek megszabadulnak a kollektív bűnösség érzetétől. Téves az a szemlélet szerinte, hogy a szerb feltételezett háborús bűnösök felett szerb, horvátok felett pedig horvát bíróságoknak kell ítélkezniük.

A főügyész szerint az NT már jövőre átenged egyes eseteket a nemzeti bíráságoknak, de ezek mind olyan ügyek lesznek, amelyek még nyomozati szakaszban vannak. A nemzeti bíróságoknak hasznára válna a hágai ítélőszék által szerzett tapasztalat. Rámutatott arra, hogy a hivatala csaknem 4,5 millió oldalnyi dokumentumot, 12 ezer órányi video- és hangszalagot, több száz térképet és más bizonyítékot halmozott fel.

A hágai főügyész leszögezte, hogy munkája során őt ‘nem az agresszorok vagy az oltalmazók, nem is a saját igazukat bizonygató ellenfelek hangzatos szavai érdeklik’, hanem kizárólag az áldozatok és az igazsághoz való joguk. Carla Del Ponte felszólította ügyész kollégáit, hogy álljanak az ő oldalára, és nem tűrjék meg a büntetlenséget.

Carla Del Ponte jelenléte ellen a szerbiai szocialisták és radikálisok néhány tucatnyi híve tüntetett a fórumnak helyet adó szálloda előtt, s csatlakoztak hozzájuk a koszovói eltűntek rokonait tömörítő egyesület tagjai is.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.