Forrás: NOL

Holokauszt-emlékhely Tatán

A volt zsinagógában a jövőben múzeumot rendeznek be

Tudósítónktól, 2004. október 1. 00:00

Befejezéséhez közeledik a tatai volt zsinagóga rendbehozatala és az itt kialakításra kerülő emlékhely létesítése. A munkálatok tavaly kezdődtek a hatvan évvel ezelőtti holokausztra való emlékezés jegyében. Komárom-Esztergom megye lakói közül az 1930-as népszámlálás adatai szerint mintegy tízezren vallották magukat zsidó származásúnak. Útjuk Komárom-Esztergom megye nagyobb településeiről – többek között Tatáról, Esztergomból, Komáromból, Ácsról – előbb gettókba, innen a komáromi Csillag erődbe, majd Auschwitzba, Dachauba vezetett.

Az elhurcoltakra és a Csillag erőd gyűjtőtáborában embertelen körülmények között szenvedő, majd haláltáborokba küldött tízezer áldozat tiszteletére a Komárom-Esztergom megyei önkormányzat és a tatai önkormányzat felújíttatta a volt tatai zsinagóga homlokzatát, restauráltatta és visszahelyeztette az épület oromzatára a korábban eltávolított mózesi kőtáblát.

Egy szoborkompozíciót is felállítanak a volt zsinagógánál, amely a jövőben múzeumként és holokauszt-emlékhelyként idézi a 60 év előtti tragédiát. A műalkotás elkészítésére a Magyar Képző- és Iparművészeti Lektorátus javaslata alapján Lugossy Mária Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész kapott megbízást. A ‘Minden idők mártírjainak emlékére’ című, nyolc elemből álló kompozíció életnagyságú bronz emberalakok egymás utáni csoportja, ahol a figurák fokozatosan tűnnek el a rájuk applikált, illetve befoglaló formaként megjelenő kőtömbben.

Mint megtudtuk, a volt zsinagóga külső felújítása, az épület környezetének rendbetétele, s a múzeumlátogatók kiszolgálását biztosító infrastruktúra kialakítása 26 millió forintba kerül, az emlékmű megvalósításának költsége pedig ugyancsak 26 millióba. A szervezők közlése szerint a felújított zsinagóga átadására, valamint a Komárom-Esztergom megyei holokauszt-emlékhely avatására – az idei emlékév zárásaként – novemberben kerül sor.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.