Forrás: NOL

Izraeli offenzíva elleni határozatot vétózott meg az USA

Népszabadság Online, 2004. október 5. 23:38

Az Egyesült Államok megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában ahatározattervezetet, amely a gázai offenzíva azonnali leállításáraszólította fel Izraelt.

Az arab országok által előterjesztett, s az útiterv néven ismert közel-keleti békeprogramot támogatásáról biztosító tervezetet a tizenöt tagú testületből tizenegyen hagyták jóvá. A szavazás előtt – eredménytelenül – kompromisszumos szöveg kidolgozására törekvő Nagy-Britannia és Németország, valamint Románia tartózkodott, az amerikai képviselő pedig megakadályozta a határozat elfogadását.

Izrael azt követően indította a közel hetven halálos áldozatot követelt támadássorozatát, hogy a múlt héten egy palesztin területről kilőtt rakéta megölt két izraeli gyereket.

Tizenhárom ENSZ-alkalmazottat őrizetbe vett az izraeli hadsereg

Terrorizmushoz köthető tevékenység miatt vádat emelnek tizenhárom ENSZ-alkalmazott ellen – jelentette be az izraeli hadsereg vezérkarának egyik tagja, Jiszrael Ziv. Nem fedte fel sem a letartóztatások konkrét okát, sem az őrizetesek személyazonosságát, illetve beosztását.

A bejelentés előtt néhány nappal Izrael azt a vádat fogalmazta meg, hogy palesztin fegyveresek az ENSZ mentőkocsijait használták rakétavető szállítására. Az izraeli közlemény szerint filmfelvétellel tudják bizonyítani állításukat – a felvételen látszik, amint a gázai övezetbeli Dzsabálíjában palesztinok rakétavető pakolnak egy ENSZ jelzésű kocsiba.

Peter Hansen, az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA) vezetője visszautasította a vádat, mondván: a felvétel egy hordágyat pakoló sebesültszállítót örökített meg.

(forrás: MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.