Forrás: NOL

Izrael megfenyegette Szíriát

A Hamasz egy arab ország titkosszolgálatára gyanakszik

Népszabadság Online, 2004. szeptember 27. 12:59

A „terrorizmus támogatásáért” megtorlással fenyegette meg hétfőn Szíriát Zeév Boim, az izraeli védelmi miniszter helyettese, de nem erősítette meg egyértelműen Izrael felelősségét Ezzeddin asz-Sejk Hálil Hamász-vezető damaszkuszi megölésével kapcsolatban.

Az izraeli  rádióban hétfőn elhangzott interjújában Zeév Boim éles kirohanást intézett Szíria és személyesen Bassár el-Aszad szíriai államfő ellen. Hangoztatta: a szíriai vezető közvetlenül  részt vesz a terrorizmus szervezésében.

A miniszterhelyettes a gépkocsiba rejtett  bombával megölt Hamász-vezető ügyében azt hangoztatta: nem az a lényeg, hogy ki végzett Ezzeddin asz-Sejk Hálillal, hanem az, hogy Damaszkusz bekapcsolódott a terrorizmus támogatásába, és felelős az Izrael  elleni terrorakciók közvetlen irányításáért, ezért nem élvezhet védelmet a terrorizmus elleni izraeli megelőző akciókkal szemben – jelentette ki Zeév Boim.

Egy izraeli televízió meg nem nevezett biztonsági forrást  idézve azt jelentette, hogy Izrael számolt le a palesztin szervezet  damaszkuszi tisztségviselőjével. Szíria kormánya azonnal Izraelre  mutatott, mint elkövetőre, és állami terrorizmussal vádolta a zsidó államot. A Hamasz gázai szóvivője a Moszadot nevezte meg tettesként, és bosszút esküdött Ezzeddin asz-Sejk Hálil megöléséért.

A Hamasz egy arab ország titkosszolgálatára gyanakszik

A Hamasz libanoni vezetője, Oszama Hamdan szerint lehetséges, hogy egy arab ország  titkosszolgálata segített Izraelnek a damaszkuszi Hamasz-vezető megölésében.

Hamdan az al-Haját című arab jelentését kommentálta, amely „tényként” közölte, hogy egy arab ország titkosszolgálata információt adott át a Moszad izraeli kémszolgálatnak a külföldön  élő Hamász-vezetők mozgásáról és szokásairól, de nem írta meg, melyik országról van szó.

– Annak alapján, ami vasárnap történt Damaszkuszban, és más értesüléseink alapján lehetségesnek tartjuk a dolgot – mondta a libanoni Hamász-vezető.

Palesztin merénylőket lőttek le Gázában – harcok törtek ki Dzseninben

Két palesztin fegyverest és egy  palesztin polgári személyt öltek meg hétfőn ciszjordániai  területeken izraeli katonák.

A Gázai övezet északi részén lévő Dzsabalíja menekülttábor közelében két palesztin fegyveres robbanóanyagokkal felszerelkezve igyekezett az izraeli határ felé, mikor a katonák tüzet nyitottak rájuk. Egy 60 éves civil palesztin pedig a Hán-Júnisz menekülttáborban vesztette életét: egy kóbor izraeli lövedék a helyi iskola kapujában végzett vele.

A ciszjordániai Dzseninbe a hajnali órákban mintegy hetven izraeli katonai gépjármű behatolt be, a lövöldözésekben tíz palesztin megsebesült, kettőjük állapota súlyos. A terroristák után  kutató katonák őrizetbe vettek több személyt, köztük a Hamász palesztin szélsőséges szervezethez tartozókat is, és kormányzati  épületeket, egy iskolát, valamint egy kórházat foglaltak el.

Palesztin fegyveresek gázai területről hétfőn több Kasszám típusú rakétát lőttek ki a dél-izraeli Szderót településre – egy házat találat ért, öt helyi lakos megsebesült, kettő pedig sokkos állapota miatt szorult kezelésre. (MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.