Forrás: NOL

Célzott likvidálás Gázában

Munkatársunktól, 2004. szeptember 27. 16:53

Egy palesztin meghalt és ketten megsebesültek hétfőn a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz város mellett egy izraeli helikopter támadását követően – közölték palesztin orvosi és biztonsági források. További halálos kimenetelű összecsapások voltak a nap folyamán a Gázai övezetben és Ciszjordániában is.

A lövedék eltalálta az autót, amelyben öten utaztak. Szemtanúk szerint az izraeliek célzott támadása egy palesztin aktivista, Mohamed Abu Naszír ellen irányult. Naszír a számos palesztin fegyveres csoportot tömörítő Népi Ellenállási Bizottságok egyik katonai vezetője. mint egy palesztin kórház közölte, Naszír súlyos égési sérüléseket szenvedett, a halálos áldozat a szervezet másik aktivistája volt. Megsebesült két járókelő is.

Hétfőn hajnalban a Népi Ellenállási Bizottságok három tagját lőtték le izraeli katonák, amikor a palesztinok robbanó szerkezetet próbáltak elhelyezni a Gázai övezet északi részén, a palesztin területet Izraeltől elválasztó biztonsági kerítéstől.

Közben Ciszjordániában egy zsidó telepes autójából lelőtt egy palesztin taxist, aki állítólag le akarta őt szorítani az útról. Palesztin közlés szerint viszont a telepes ‘provokáció nélkül’ lőtt. Az ugyancsak ciszjordániai Nábluszban két, az izraeli katonákra kövekkel támadó palesztint lőttek le. Izraeli katonai források fegyveresekről tettek említést. A két áldozat az Al-Aksza Mártírjai Brigádoknak, a Jasszer Arafat vezette Fatah fegyveres szervezetének a tagjai voltak.

Bosszút követeltek a Hamász hívei

Több ezer, bosszút követelő palesztin vett részt hétfőn Damaszkuszban a Hamász meggyilkolt vezetője, Ezzeddin asz-Sejk Hálil temetésén. A 42 éves Hálil vasárnap vesztette életét a gépkocsijába rejtett pokolgép robbanása következtében.

Izraeli biztonsági illetékesek ezt követően ‘félhivatalosan’ elismerték, hogy közük volt a Hamász-vezető likvidálásához. Első ízben öltek meg Hamász-vezetőt Szíria területén.

Ezzedin asz-Sejk Hálilt a Damaszkusz melletti Jarmuk menekülttáborban, a Mártírok Temetőjében temették el. A gyászszertartáson részt vett Musza Abu Marzuk, a Hamász politikai bizottságának helyettes vezetője, valamint Oszama Hamdan, a szervezet libanoni képviselője is.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.