Forrás: NOL

A Hamasz ismét bosszút esküszik

Intifáda: több mint húszezer áldozat

D. P., 2004. szeptember 28. 00:00

Izrael gyors választ adott a tegnap reggeli palesztin rakétatámadásra. Egy feltételezett palesztin terrorista meghalt és ketten megsebesültek hétfőn a Gázai övezet déli részén fekvő Hán Junisz mellett.

A vélhetően egy Apache helikopterről indított izraeli rakéta egy autóba csapódott, amelyben öten utaztak. A célpont Mohamed Abu Naszír, a több fegyveres csoportot tömörítő Népi Ellenállási Bizottságok egyik katonai vezetője lehetett.

Előzőleg, tegnap reggel palesztin szélsőségesek három Kasszam-rakétát lőttek ki Sderot izraeli városra, öt embert megsebesítettek. A szomszédos Gázai övezetben izraeli katonák lelőttek két terroristát. A halottaknál negyven-ötven kilogramm robbanóanyagot találtak.

Eltemették Damaszkuszban a nagy valószínűséggel izraeli célzott likvidálás áldozatául esett Hamasz-vezetőt, Ezzenin as-Sejk Halilt. A temetésen több ezer, Szíriában élő palesztin vett részt és bosszút esküdtek a 42 éves aktivista haláláért. A Hamasz szerint egy meg nem nevezett arab állam segíthette az izraelieket a világsajtóban szélsőséges vezetőként jellemzett palesztin autóbombával való megölésében. Szakértők Jordániára gondolnak, amelynek királya, II. Abdalláh bezáratta a szervezet ammáni irodáját és Katarba száműzte az ott élő Hamasz-vezetőket.

A négy éve kezdődött, Izrael ellen irányuló palesztin felkelés-támadás-engedetlenségi mozgalom, az intifáda tragikus mérlege: izraeli oldalon 1017 halott (hetven százalékuk polgári személy), mintegy 5600 sebesült. A palesztin oldal pontos veszteségei nem ismertek, becslések szerint mintegy négyszer annyian haltak meg, szereztek sebesülést, mint az izraeli oldalon. A palesztin gazdaság az intifáda következtében gyakorlatilag összeomlott. Míg az intifáda kezdetét (2000-et) megelőző időszakban palesztinok százezrei jártak át dolgozni Izraelbe (és a kapott pénzből el tudták tartani családjukat), addig jelenleg ez a szám a töredékére csökkent, elviselhetetlen mértékű munkanélküliséget előidézve a megszállt területeken.

Izrael a rákényszerített helyzetben stratégiát váltott: míg korábban, 2000 előtt bizonyos gazdasági együttélésre még lehetőséget láttak, az utóbbi négy év ezt gyökeresen megváltoztatta. Ma az izraeli gazdaság munkaerő-szükségletét Kelet-Közép-Európából (Romániából) és a Távol-Keletről (Kínából, Thaiföldről, Dél-Koreából) érkezett vendégmunkások elégítik ki. A palesztinok számára ez a stratégiaváltás drámai következményekkel járt, a lakosság a ciszjordániai területeken, a Gázai övezetben példátlan tempóban elszegényedik. Ennek egyik következménye, hogy a Hamasznál, a Hezbollahnál, a többi, a terrorcselekmények mellett szociális ellátással is foglalkozó palesztin szervezetnél – hogy családjukat eltarthassák – tömegesen jelentkeznek fiatal palesztinok. Közülük kerülnek ki a ‘megélhetési terroristák’, akik pénzt kapnak, (vagy hátrahagyott családtagjaik részesülnek támogatásban), ha részt vesznek egy-egy terrorakcióban.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.