Forrás: Magyar Rádió

Három évet is kaphatnak az izraeliek, akik nem költöznek ki Gázából

2004. szeptember 26., vasárnap 15:59

357 olvasás

Súlyos börtönbüntetésre ítélhetik azokat a zsidó telepeseket, akik ellenállnak a megszállt területek kiürítésére vonatkozó kormányrendeletnek.

Az izraeli igazságügyi minisztérium döntése alapján akár három év börtönt is kaphat az aki ellenszegül, ha pedig fegyverrel száll szembe a kiürítési határozattal, öt év börtön is lehet a büntetés. Az izraeli miniszterelnök, Ariel Saron törvényjavaslata szerint nyolcezer telepest költöztetnének ki a Gázai övezetből és Ciszjordániából, az önként távozók pedig pénzt kapnak.

Izraelben kiközösítik a kártérítésért érdeklődő elköltözőket

A napokban 1700 családnak különleges levelet kézbesített a posta. A feladó az elszakadási terv végrehajtásáért felelős frissen megalkotott hivatal, a címzettek pedig a kitelepülő családok.

A levélben elmagyarázzák az előlegek és a teljes kártérítés átutalásának hivatalos lépéseit és megadják az elszakadásért felelős hivatal címét és telefonszámát. Teljes diszkréciót ígérnek az elköltözőknek és megkérik őket, hogy családjuk kártérítésének megállapításáért forduljanak a költöztetés irányítóihoz.

Az izraeli jobboldal részéről hatalmas nyomás nehezedik a Gázai övezet és a négy ciszjordániai település lakóira. Elvárják tőlük, hogy a felkínált tekintélyes kártérítések ellenére se hagyják el otthonaikat.

Eddig mintegy 10 százalékuk érdeklődött a kiutalható pénzek felől, de akikről kiderül, hogy kapcsolatba léptek a felelősökkel, azokat településeiken kiközösítik. A civileknek 2005. szeptember elsejéig, az iskolakezdésig kellene elhagyni lakóhelyeiket.

Az idő előrehaladtával a telepesek jobboldali fanatikus része egyre agresszívabban küzd a tervek ellen, az utóbbi időben személyesen támadják, árulónak bélyegzik Ariel Saront.

Péntek éjjel valaki Jeruzsálem belvárosában egy furcsa rajzott festett az úttestre. Az ábra Benjamin Netanjahut, Ariel Saront és Mose Kacavot lövések célpontjaiként jelölte meg.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.