Forrás: NOL

Szili vízummentességet kér

Horváth Gábor, 2004. szeptember 24. 00:00

Fontos leszögezni, hogy egy érdekközösség tagjai vagyunk Amerikával. A magyar társadalom ennek alapján igényli, hogy vízumügyekben minket is az Európai Unió többi tagjával egyenlően bíráljanak el. Ezt minden találkozón elmondtam – nyilatkozta magyar újságíróknak az amerikai úton lévő Szili Katalin. Az Országgyűlés elnöke huszonnégy órás washingtoni tartózkodása alatt az amerikai törvényhozás számos befolyásos tagjával találkozott, többek között Tom DeLayjel, a kongresszusban a többséget alkotó republikánusok és Nancy Pelosival, a kisebbségben lévő demokraták frakcióvezetőjével.

A magyar politikus szűk körű megbeszélést folytatott Tom Lantossal, a külügyi bizottság demokrata társelnökével. Amerikai részről több kérdésben is konkrét támogatást ígértek, a vízumügyeken túlmenően például ahhoz, hogy Budapesten Demokrácia Központ létesüljön, ahol a térség országai átvehetnék az elmúlt másfél évtized tapasztalatait. Magyarország ezzel amerikai vélemények szerint is stabilizáló szerepet játszhatna a régióban. A Richard Armitage külügyminiszter-helyettessel tartott keddi találkozón megállapodtak abban, hogy októberben amerikai küldöttség érkezik Magyarországra az iraki újjáépítésbe jövőre bekapcsolódni kívánó hazai cégek felkészítése, tájékoztatása érdekében.

Egyes amerikai magyar szervezetek vezetői előtt az Országgyűlés elnöke az összefogást, a hazai pártpolitikai szempontok mellőzését sürgette. Szili Katalin korábban New Yorkban zsidó szervezetek képviselőivel is találkozott. Szerinte az október 15-re meghirdetett nyilas demonstráció elszigetelt jelenség, amely nem jellemző hazánkra, és amennyiben még szükséges lesz, hazatérése után négypárti egyeztetést kezdeményez. Az Országgyűlés elnöke Texasba utazott tovább, ahol többek között új tiszteletbeli konzulátust avat, helyi politikusokkal és óriás vállalatok, például a Dell komputercég vezetőivel találkozik.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.