Forrás: NOL

Berlinben szélsőjobboldali felvonulást tiltottak be

Népszabadság Online, 2004. szeptember 24. 19:23

A tartományi jogokkal rendelkező Berlin belügyi vezetése betiltotta aszélsőjobboldalinak is nevezett neonáci Német Nemzeti-demokrata Párt(NPD) szombatra tervezett tüntetését.

A demonstrációnak az interneten feltüntetett célja: tüntetés iszlám központok ellen. Ez túllép a szabad véleménynyilvánítás és a gyülekezési szabadság jogának keretén – reagált a belügyi tárca.

Az NPD válaszul közölte: minden követ megmozgat, hogy mégis megtarthassa a tüntetést, amelyre körülbelül ezer embert vártak. Az NPD-tüntetés hírére négy ellentüntetést kezdtek el szervezni Berlinben.

Ehrhart Körting, Berlin belügyminisztere szerint a fővárosban nem tüntethet az, aki uszít. A belügyi tárcának nem tetszett a tüntetés mottója sem: Berlin német marad.

Az NPD-t Otto Schily szövetségi belügyminiszter be akarta tiltatni, de az alkotmánybíróság nem tartotta etikusnak, hogy a betiltást az NPD-be beépült belbiztonsági emberek segítségével akarták elérni. A szélsőjobboldali párt sokat hallatott magáról a vasárnapi szászországi tartományi választáson: a szavazatok 9,2 százalékát szerezve meg bejutott a drezdai törvényhozásba, miközben öt évvel ezelőtt még csak a voksok 1,4 százalékát gyűjtötte össze.

Vita a szélsőjobbról

Michael Rogowski, a Német Iparszövetség (BDI) elnöke úgy nyilatkozott, hogy a reformkommunisták inkább elriasztják a beruházókat, mint a szélsőjobboldaliak. Rogowski a chemnitzi Freie Pressének adott interjút néhány nappal azután, hogy két szélsőjobboldali párt bekerült, illetve bent maradt Brandenburg és Szászország tartományi parlamentjében. A Német Népi Unió (DVU) a szavazatok 6,1 százalékát szerezve meg delegálhat továbbra is képviselőket a potsdami parlamentbe, míg a Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) 9,2 százalékot érve el jutott be a drezdai törvényhozásba.

Rogowski nem hiszi, hogy cégek nem ruháznának be a volt NDK területén pusztán azért, mert a szélsőjobbnak is vannak képviselői helyi parlamentekben. Ezzel szemben a reformkommunistáknak is nevezett neokommunisták részvétele Brandenburg kormányzásában nagyon rossz jelzés lenne a beruházók számára.

Brandenburgban a szavazatokat vesztő szociáldemokraták végeztek az első helyen 31,9 százalékkal, míg a megerősödött utódpárt, a több irányzatot is egyesítő Demokratikus Szocializmus Pártja (PDS) lett a második 28 százalékkal. Igen valószínű azonban, hogy a brandenburgi szociáldemokraták (SPD) nem a PDS-szel, hanem eddigi partnerükkel, a harmadik helyen végző kereszténydemokratákkal (CDU) alakítanak kormányt.

A PDS pénteken közleményben reagált Rogowski kijelentéseire, s egyebek között arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben az iparszövetség elnökének szemében a szélsőjobboldali pártok ártalmatlanoknak tűnnek, a zsidó közösség figyelmeztető üzeneteket bocsát ki.(forrás: MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.