Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Nyílt fenyegetés Arafatnak

A palesztin nagykövet tart az amerikai elnökválasztás alatti izraeli eseményektől

2004. szeptember 23. (8. oldal)

Munkatársuntól

Jasszer Arafat palesztin vezető „azt kapja, amit megérdemel” – jelentette ki tegnap Ariel Saron izraeli kormányfő az izraeli állami rádióban, ahol a Hamász radikális palesztin szervezet vezetőinek megöléséről beszélt. Egy nappal korábban George W. Bush amerikai elnök szólított fel Arafat elszigetelésére.

Nagyon komolyan vesszük a Jasszer Arafatról szóló híreket – jelentette ki lapunknak adott nyilatkozatában Haled Gazal budapesti palesztin nagykövet. A diplomata felhívta a figyelmet Szilvan Salom külügyminiszter közelmúltban elhangzott beszédére, amelyben a politikus Jasszer Arafat kiutasítását szorgalmazta Ciszjordániából. Ez és más megnyilvánulások alapján Gazal úgy vélte, az amerikai és az izraeli politika Arafattal kapcsolatban sok esetben hasonlít egymásra. Azt a véleményét hangoztatta, félő, hogy a november 2-án esedékes amerikai elnökválasztás idején Washington nem fog kellőképpen a Közel-Keletre, a palesztinokra figyelni, ezért Izrael részéről komolyan kell venni a fenyegetést. A helyi, régen kudarcba fulladt békefolyamatról elmondta, bár Izrael 14 pontban is visszautasította az útiterv néven ismert békekezdeményezést, a palesztinok nem hajlandók lemondani az eddig elért vívmányokról, és folytatják a terv rájuk eső részének megvalósítását.

Beszédében Saron elmondta, „a Hamász vezetőivel és másokkal szemben úgy léptünk fel, ahogyan azt a legmegfelelőbbnek tartottuk, és akkor, amikor mi jónak láttuk”. Hozzátette, „amikor eljön a pillanat, hogy Arafat ügyével foglalkozzunk, ugyanígy cselekszünk”. Arra a kérdésre, hogy a Palesztin Hatóság elnökére ugyanaz a sors vár-e, mint Ahmed Jaszinra és Abdel-Azíz ar-Rantiszira, a Hamász Izrael által tavasszal megölt két vezetőjére, a miniszterelnök így felelt: „Mindenki azt kapja, amit megérdemel. A megfelelő pillanatban, amikor minden feltétel adott lesz, eldöntjük, hogy mit csinálunk vele. Ugyanígy vártunk a megfelelő alkalomra a Hamász vezetőinek esetében is.” Amikor megkérdezték, mit is érdemelne szerinte Arafat, visszakérdezett: szeretné látni a meggyilkolt izraeliek listáját?

Az izraeli kormányfő már többször fenyegetőzött azzal, hogy száműzi Arafatot, vagy egyenesen az életére tör. Ismeretes, Jasszer Arafat 2001 decembere óta az izraeli hadsereg ostroma alatt áll a ciszjordániai Ramalláhban lévő főhadiszállásán, megfosztva minden szabad mozgási lehetőségtől.

Saron az interjúban bejelentette, hogy november elején terjeszti az izraeli parlament elé gázai kivonulási tervét, annak ellenére, hogy saját pártjában, a Likudban is számos ellenzője van a 21 gázai és négy elszigetelt ciszjordániai zsidó település feladásának. Az izraeli miniszterelnök felszólította Szíriát: mutasson komoly szándékot az Izraellel való tárgyalások felújítására. A Libanonban állomásozó szíriai csapatoknak kedden bejelentett és megkezdett áttelepítése szerinte nem jelent változást a damaszkuszi politikában, és 3000 főnyi katona átvezénylése a szíriai határ közelébe csupán az amerikai nyomás hatására történt.

Tegnap öngyilkos merénylet történt Jeruzsálem French Hills nevű, zsidók által lakott negyedében. A merénylőn kívül egy ember meghalt, hárman megsebesültek.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.