Forrás: Magyar HírlapMegzavarhatták a köznyugalmat a Viking Klub zenészei

Öt és fél évvel az eset után a bíróság tegnap kihirdette az első fokú ítéletet azoknak a zenészeknek az ügyében, akik 1999. február 13-án a Viking Klub becsületnapi rendezvényén a vád szerint gyűlöletre uszítottak. Előtte az ötszáz főnyi hallgatóság az 1945-ös várbeli kitörés áldozataira emlékezett.

Az ügyész a tegnapi tárgyaláson azt mondta: a Nemzetbiztonsági Hivatal azt követően tett feljelentést az ügyben, hogy előzetes bírói engedéllyel video- és audiofelvételt készített a Viking Klub rendezvényéről. A felvételeket a büntetőper bírósága az egyik tárgyaláson lejátszotta.

A hang és a kép egyaránt gyenge minőségű ugyan, ám jól kivehető volt, hogy a klubban dübörgött a rock, majd az énekes intésére a mintegy ötszáz főnyi közönség ütemesen ordította: „Sieg heil! Sieg heil!” Hallható volt a prózában előadott szöveg is: „Fussál, fussál, büdös zsidó, úgyis utolérlek, esztendőre vagy kettőre szappan lesz belőled.” A tanács elnöke ezeket kiemelve mondta, hogy a zenészek magatartása alkalmas volt a köznyugalom megzavarására, s módot ad a közösség elleni izgatás megállapítására.

Az énekest és két társát egy-egy évi börtönre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság, ám a büntetést háromévi próbaidőre felfüggesztette. Három fiatalembert felmentett. Nem volt bizonyítható, hogy egyikük részt vett a megemlékezésen, ketten pedig azt állították, hogy jegyszedőként, biztonsági őrként dolgoztak.

A védők felvetették, hogy dalszövegek előadása a ’70-es, ’80-as években volt utoljára izgatás Magyarországon. Szerintük – a szólásszabadság miatt – énekes ellen sem lehetne vádat emelni, trombitás vagy gitáros ellen pedig még annyira sem. A bírói érvelés szerint viszont a zenészek az énekessel szándékegységben, társtettesként tevékenykedtek.

Enyhítő körülmény volt, hogy az eset óta több mint öt év telt el. Súlyosbító volt viszont az a tény, hogy elszaporodtak a hasonló megnyilvánulások. A felmentett személyek és az egyik elmarasztalt zenész ítélete jogerős. Ketten felmentésért fellebbeztek.

Kulcsár Anna

©

Comments are closed.