Forrás: NOL

Irán urándúsításba kezdett

Munkatársunktól, 2004. szeptember 22. 00:00

Irániai Sahav-rakéta egy teheráni katonai parádénKép: Reuters – Morteza Nikoubazl

Irán nagy mennyiségű urán feldolgozásába kezdett, dacolva az ENSZ illetékes szervének felszólításával, miként az Egyesült Államok és Izrael fenyegetésével is.

Kolam Reza Akazadeh, az atomenergetikai kérdésekért felelős iráni alelnök tegnap Bécsben újságíróknak elmondta, hogy sikeresen alakítottak át uránt gáz-halmazállapotú urán-hexafluoriddá. Ezt a kísérletet végig kívánják vinni összesen 37 tonnányi uránnal, annak ellenére, hogy az ENSZ szakosított szervezete, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsa a hét végén egyhangú nyilatkozatban felszólította Teheránt: szüntessen be minden olyan tevékenységet, amely urándúsítással áll kapcsolatban. Hétfőn az Egyesült Államok, Oroszország és az EU külön is figyelmeztette az iszlám köztársaságot.

Irán folytatni fogja békés célú atomenergia-programját, még ha ez a nemzetközi ellenőrzés és a NAÜ-vel való együttműködés megszakadásához vezet is – jelentette ki tegnap Mohammed Khatemi iráni elnök a fegyveres erők teheráni díszszemléjén. A nemzetközi közösségnek el kell ismernie Irán jogát (az atomenergiára) – fejtegette, hozzátéve, hogy Irán nem törekszik atombomba gyártására, ‘mert az ellentétes vallásunkkal és kultúránkkal’.

A katonai díszszemlén egyébként Sahab rakétákat is felvonultattak, Amerika- és Izrael-ellenes szólamok kíséretében – jelentették a hírügynökségek. A hangosbemondó kommentárja szerint két, 1300-1700 kilométer bejelentett hatótávolságú Sahab-3 ballisztikus rakétát, egy Sahab-2 és egy Sahab-1 rakétát szerepeltettek.

Teherán néhány hónapja jelezte, kísérletezni kíván, hogy elsajátítsa az urán átalakításának megfelelő technikáját békés célú atomenergia előállításához. A gáz-halmazállapotú urán-hexafluoridot a következő lépésben aztán nukleáris centrifugákban olyan mértékig dúsíthatják, hogy atomerőművek fűtőelemeként lehet használni. Ám a dúsított uránból atombombát is elő lehet állítani. Ez utóbbi veszélye miatt kardoskodik az Egyesült Államok amellett, hogy Iránt citálják az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé az atomsorompó-szerződésben foglaltak megsértésének vádjával, mert titokban atomfegyverhez akar hozzájutni. Szakértők szerint az említett 37 tonnányi uránérc dúsítva öt atombombához elegendő alapanyagot biztosít.

A NAÜ kormányzótanácsa a hét végén úgy döntött, hogy november végéig időt ad Teheránnak atomprogramja átláthatóvá tételéhez. Ám addig is felszólította az iszlám köztársaságot, szüntessen be az urándúsítással kapcsolatos mindenfajta tevékenységet. Amennyiben nem tesz eleget a NAÜ követelésének, akkor az iráni atomdosszié az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kerülhet, amely szankciókat szabhat ki az iszlám köztársaságra.

Az ENSZ-szankcióknál azonban jóval komolyabb fenyegetéssel is szembenézhet Irán, miután izraeli politikusok, így maga Saron miniszterelnök is közölte: nem tűrik el, hogy Teheránnal, atomfegyvere legyen. Az Egyesült Államok közel ötezer ‘intelligens’ bombával látja el Izraelt a két ország közti, évek óta legnagyobb fegyverszállítási megállapodás keretében. A Haaretz napilap közölte kedden a hírt izraeli katonai forrásokra hivatkozva, miután júniusban a Pentagonban még csak annyit mondtak: mérlegelik az ‘intelligens’ bombák, köztük 500 BLU-109-es típusú, úgynevezett ‘bunkertörő’, egytonnás bomba leszállítását. A lap értesülése szerint az amerikaiakkal kötött fegyverszállítási egyezmény értéke mintegy 319 millió dollár (több mint 63 milliárd forint). A különleges pontosságú ‘bunkertörő’ bombák alkalmasak két méter vastag fal, vagyis megerősített célpontok lerombolására is. A Haaretznek nyilatkozó katonai illetékesek kizárták, hogy ilyen bombákra palesztin célpontok ellen lenne szükség.

Irán atomprogramja, a Teheránnak küldött figyelmeztetés nem szerepel a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) 48. közgyűlésének napirendjén – mondta lapunk kérdésére Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója, akit a bécsi székhelyű szervezet legmagasabb fóruma péntekig tartó ülésszakának elnökévé választott. Az iránihoz hasonló napi ügyekkel a 34 tagú kormányzótanács foglalkozik, amely a minap felszólította Teheránt urándúsítási programjának felfüggesztésére és a nukleáris tevékenységét érintő vitás kérdések tisztázására. A kormányzótanácsnak egyébként Magyarország és személy szerint Rónaky József ugyancsak tagja. A magyar elnök hozzátette: szinte minden felszólaló megemlíti Irán ügyét, ha az nem szerepel is a hivatalos témák között.

Hírösszefoglalónk

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.