Forrás: NOL

Bush az ENSZ előtt a terror elleni harcra sürgetett

Népszabadság Online, 2004. szeptember 21. 19:34

A terrorizmus elleni erőfeszítések fokozására szólította fel a nemzetközi közösséget George Bush amerikai elnök, és védelmébe vette az iraki háborúról hozott döntését az ENSZ Közgyűlése előtt mondott beszédében.

Bush elnök úgy vélekedett, hogy a világszervezetnek többet kellene tennie egy demokratikus és szabad Irak felépítéséért.  Az elnök felszólította a világszervezetet, hogy válaszoljon Ijjád Alavi ideiglenes iraki kormányfő segítséget kérő felhívására. 

Bush hangsúlyozta, hogy az iraki háború egy „haramia diktátortól”  szabadította meg az ország népét, és az Egyesült Államok vezette koalíció érvényt szerzett a világ jogos követelésének. Az új afgán és iraki demokráciák jövője a szabadság jövője, mindkét ország minta lehet a közel-keleti térség számára.   

Az amerikai elnök utalt az utóbbi idők terrorcselekményeire, így a dél-oroszországi véres iskolai tragédiára, amely megmutatta, hogy a terroristák a sikert az ártatlanok halálával és gyászoló családok fájdalmával mérik. Kijelentette, hogy valamennyi  civilizált állam részese a terrorizmus elleni harcnak. A szabad nemzetek harcolnak a terrorizmus ellen, míg diktatúrák támogatják. A diktatúrák gyorsan agresszióhoz folyamodnak, míg a demokráciák a békét választják.

Az izraeli-palesztin kérdésről szólva az amerikai elnök felszólította beszédében Izraelt, hogy fagyassza be a zsidó telepek építését a megszállt palesztin területeken, és bontsa le ott az engedély nélkül épített zsidó településeket, településkezdeményeket. Bush arra kérte a világ államférfiait, hogy szüntessék meg minden kapcsolatukat Jasszer Arafat palesztin vezetővel, aki „nem szolgálja népét, elárulja annak ügyét”. 

A washingtoni kormány és az ENSZ közötti kölcsönös bizalmatlanság légkörét fokozta, hogy Kofi Annan ENSZ-főtitkár a múlt héten „törvénytelennek” nevezte az Irak elleni inváziót. Dick Cheney amerikai alelnök ugyanakkor többször is kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem kér írásos engedélyt az ENSZ-től ahhoz, hogy saját hadseregét  használhassa.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.