Forrás: Hírtv

Veszélyben a Világörökség cím? – Modern épületek a pesti zsidónegyedben

Dátum: 2004. Sep. 20., Monday, 17:40

Rovat Belföld

Veszélybe kerülhet a ‘Világörökség’ cím Pest százévesnél is idősebb villanegyedében. Az Andrássy úthoz kapcsolódó hajdani zsidónegyedben a régiek helyére modern házak épülnek. A stílus viszont – úgy tűnik – nem számít.

Az UNESCO Világörökség Bizottsága 2002 júniusában nyilvánította a világörökség részévé az Andrássy útat, illetve a sugárúthoz kapcsolódóan a hajdani pesti zsidónegyedet. A kulturális örökségvédelmi Hivatlnak jővőre kell jelentést írnia arról, hogy milyen változások történtek azóta. Megeshet, hogy a világörökség cím veszélybe kerül. A régi pesti zsidónegyed épületei ugyanis egyik napról a másikra eltűnnek, és helyükre modern, a környék építészeti stílusába nem illő házak nőnek ki.

Varga Kálmán: ‘Ez a Világörökség címet kapott Andrássy útnak lényegében egy védőövezete, meg az erzsébetvárosi terület is, már akkor tudott volt az önkormányat előtt, hogy a védőzónának része, mi adósságot törtlesztettünk, hiszen a Világörökség címnek követelményei is vannak, ha annak egy-egy hely nem tud megfelelni, törölhetik is a listáról.’

Természetesen kíváncsiak lettünk volna a hetedik kerületi polgármester véleményére is, ő azonban nem nyilatkozott. Az építészettörténeti jelentőségű házak védelmében megalakult civil szervezettel sem áll szóba kerület első embere, Hunvald György, munkáját a civilek most Dózer-díjjal jutalmazták.

Marinov Péter úgy tudja: Erzsébetváros egyetlen fillérre sem pályázott a főváros háromnegyed milliárd forintos rehabilitációs keretéből, s azt is tudni véli: korábbban a bontás okának az életveszélyességet jelölték meg, ma pedig már a hivatalos indok a telekátakaítás.

A hír forrása: Hír TV

Hír TV

Visszatértünk!

A hír elérhetősége:

http://www.hirtv.hu/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=29605

Comments are closed.