Forrás: NOL

Felmentett és elítélt bőrfejűek

MTI – Jelentés, 2004. szeptember 21. 00:00

A közösség elleni izgatás vádjával indult szkinhedper hat vádlottja közül hármat bizonyítottság hiányában felmentett, hármat pedig felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) hétfőn kihirdetett elsőfokú ítéletében. Az ügyészség annak a két szkinhedzenekarnak a tagjait vádolta meg, akik 1999. február 13-án, az 54 évvel korábban a budai Várból kitörés közben elhunyt magyar katonák emlékére megrendezett ‘becsület napján’ léptek fel a fővárosi Viking klubban. A rendezvénynek rendőri beavatkozás vetett véget.

A vádlottak az eljárás során tagadták bűnösségüket, hárman közülük még azt is, hogy egyáltalán felléptek volna a koncerten. Hétfői perbeszédében az ügyész felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott, a védők ugyanakkor bűncselekmény hiányában felmentést. A PKKB az első-, másod-, harmadrendű vádlottak esetében úgy ítélte meg, hogy nem bizonyított, elkövették-e a terhükre rótt cselekményt, ezért felmentette őket. Ugyanakkor a negyed-, ötöd- és hatodrendű vádlottakat a bíróság közösség elleni izgatás miatt egy év, három évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. Az első-, másod-, harmad-, illetve hatodrendű vádlott esetében jogerőre emelkedett az ítélet, a negyed- és ötödrendű vádlottak védői fellebbeztek, így ügyükben a Fővárosi Bíróság dönt majd másodfokon.

A büntetőper rendhagyóan kezdődött, az egyik védő, Grespik László az első tárgyaláson példátlan módon rákérdezett a bíró származására, azzal, hogy amennyiben zsidó, úgy neki védence érdekében elfogultsági kifogással kell élnie. Emiatt a fővárosi főügyész kezdeményezésére ügyvédi kamarai fegyelmi eljárást indítottak Grespik László ellen, ami azonban elmarasztalás nélkül zárult.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.