Forrás: NOL

Teherán kitiltja a NAÜ-t

Munkatársunktól, 2004. szeptember 20. 00:00

Az Őrök Tanácsának tagjai hallgatják Rohani bejelentését TeheránbanKép: Reuters – Raheb Homavandi

Irán nem fogad el semmilyen kötelezettséget az urándúsítás felfüggesztésével kapcsolatban – foglalta össze a hét végén Haszan Rohani, az iráni Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács titkára, hozzátéve, erre egyetlen nemzetközi szervezet sem kényszerítheti. Rohani közölte, országa leállítja atomberendezései ellenőrzésének lehetőségét, ha a kontrolláló nemzetközi szervezet, az ENSZ-hez tartozó Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzó tanácsa a világszervezet biztonsági tanácsához fordul.

A teheráni vezető azt is jelezte, Irán, akárcsak Észak-Korea, teljes egészében kivonulhat az atomsorompó-egyezményből – ezt az álláspontot osztja a teheráni parlament is. Ez az egyezmény ismeretesen azt szándékozik meggátolni, hogy az atomfegyvereket gyártó országok klubja ne gyarapodjon, kiváltképpen ne olyan államokkal – lásd Irán vagy Észak-Korea amelyek nem sorolhatók a demokratikus államok közé. Irán a nemzetközi közösség, mindenekelőtt az Egyesült Államok nyomására, Franciaország, Németország és Nagy-Britannia közvetítésével tavaly csatlakozott az atomsorompó-egyezmény egyik kiegészítő záradékához, amely megengedi atomlétesítmények váratlan, előre be nem jelentett ellenőrzését is. Rohani azt mondta, országa nem hajlandó elfogadni a NAÜ-nek az urániumdúsításra vonatkozó álláspontját. ‘Egyetlen nemzetközi testület sem kényszerítheti erre Iránt’ – jelentette ki. Az iráni parlament is arra szólította fel a kormányt, hogy ignorálja a bécsi székhelyű ENSZ-ügynökség döntését.

A NAÜ szombati, egyhangúlag elfogadott határozatában Iránt felszólítja: tisztázzon záros határidőn belül az atomprogramjával kapcsolatos minden függőben maradt kérdést, és állítson le mindenfajta, urándúsítással összefüggő tevékenységet. Rohani minderre azzal válaszolt, hogy amennyiben a NAÜ a BT elé citáltatja Iránt, akkor a közép-keleti iszlám köztársaság nem tartja magát a ‘kiegészítő szerződéshez.’ Ez az a dokumentum, amely a bejelentés nélküli ellenőrzések elfogadásáról rendelkezik.

Hírösszefoglalónk

Gyanús izotópokat találtak az ellenőrök

Két tényező figyelmezteti a világot, hogy Irán atombombát akar gyártani. 1. Az elmúlt hónapokban a NAÜ szakemberei által végzett ellenőrzések során bizonyos alkatrészeken olyan szennyeződéseket találtak, amelyek nagy tisztaságú, csak fegyvergyártásra alkalmas uránkoncentrátumtól származhattak. 2. Irán bizonyíthatóan elkezdte azon gázcentrifugák beszerzését, felszerelését, amelyekkel kinyerhetik az U-235-ös ‘bomba’-izotópot. Az iráni atombomba elsődleges célpontja: Izrael. A másod-harmadlagos célok közé tartozhat térségünk, Európa, a NATO államai és az Egyesült Államok. Irán a bomba célba juttatását lehetővé tevő rakétarendszert is fejleszt. Izrael bejelentette: ha olyan szakaszba jut az iráni tömegpusztító fegyver kifejlesztése, amely közvetlenül veszélyezteti biztonságát, csapást mér Iránra. (D. P.)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.