Forrás: NOL

Shana tova, Madonna!

Az ortodoxok és a békeaktivisták sem látják szívesen Izraelben

Sz. E., 2004. szeptember 17. 00:00

Ha fejre állnak, akkor is megyek!

Eszter idelátogat az ünnepre! – így fogadta az izraeli Yediot Ahronot lap szalagcímében Madonnát, mikor a popsztár szerdán Tel-Avivba érkezett – utalva arra, hogy a világ leghíresebb kabbalistája nemrég héber nevet választott magának. Az amerikai énekesnő – aki 1997 óta tanulmányozza a Kabbalát, amit a zsidó hagyomány szerint csak családos, negyven év feletti férfiak tanulhatnak -, turnéja utolsó állomásáról, Lisszabonból utazott ötnapos zarándoklatra a zsidó államba.

Madonna úti céljai közt van a Siratófal, az északi Safed városában a Zóhár – mely a Kabbala egyik alapkönyve – írójának, Simon Bar Jochai rabbinak a sírja, és Rachel betlehemi sírja. Ez utóbbi, ciszjordániai út miatt izraeli békeaktivisták levelet írtak Madonnának, melyben arra figyelmeztették, hogy tudta nélkül politikai célra használja fel Izrael állam a látogatást: a palesztin területek megszállásának legitimizálására – írja az AFP. Vasárnap Spiritualitás gyerekeknek címen zsidó és palesztin kicsiknek tart majd előadást az egyébként mesekönyveket is író popsztár, ezt Simon Peresz és Szilvan Salom külügyminiszter is meghallgatja. Izrael turisztikai minisztere, Gideon Ezra egy olajlámpával és egy bizánci időkből származó érmével ajándékozza majd meg Madonnát, akinek útja – a miniszter szerint – jót tesz a turizmusnak.

Madonna szerda este már részt vett Ros Hasana ünnepén, ahol huszonkét ország kétezer kabbalista tanítványával együtt köszönthette a zsidó újévet: ‘Shana tova!’ Az utat szervező Los Angeles-i Kabbalist Center honlapja szerint céljuk, hogy a Kabbala ősi eszközeivel és tudásával felszabadítsák – vallási vagy etnikai hovatartozásra való tekintet nélkül – az emberek szívét és elméjét.

Persze nem Madonna az egyetlen híresség a manapság – legalábbis a szórakoztatóipar által – oly felkapott, a zsidó miszticizmuson alapuló, de ebben a formájában inkább ezoterikus hit követői között. Hiszen a Reuters szerint a Dávid Hotelben rendezett nyitókonferencián ott volt Donna Karan divattervező és Marla Maples, a New York-i ingatlancézár, Donald Trump volt felesége is. Demi Moore és Britney Spears is viseli a gonoszt távol tartó piros karkötőt. Korábbi generációk a Beatlesszel együtt a buddhizmus bűvkörébe kerültek, napjainkban pedig szinte ‘kötelező’ a Feng Shui alapján berendezni a lakásunkat – a keleti, misztikus divatokra mindig vevő volt a kiábrándult nyugati ember. Ha pedig trendet kell követni, akkor a sztárok is Madonna után mennek, ha kell, Jeruzsálemig.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.