Forrás: Magyar Rádió

Zsidó újév – Madonnával

2004. szeptember 15., szerda 18:56

231 olvasás

Napnyugtakor a zsidó időszámítás szerint véget ér a világ teremtésének 5764. éve.

Súlyos problémákkal teli 5765 köszönt Izraelre, Ariel Saron tervei szerint az új zsidó évben az iskolakezdésig ki kell telepíteni a Gázai-övezet és néhány ciszjordániai település izraeli lakosságát, le kell győzni a polgárháborúval fenyegetőző telepesek ellenállását. Mindezt parlamenti kisebbségben, állandósult kormányválságok közepette.

Izraelnek jövőre is több ellenséges szomszéddal kell szembenéznie: Szíriával, és a Libanonban székelő Hezbollahhal, a gyorsan épülő iráni atomreaktorral, és rakétaprogrammal, továbbra is küzdenie kell a „67-ben elfoglalt területeken működő palesztin terrorszervezetekkel, a világ szembenállásával a védelmi kerítésrendszer nyomvonala miatt.

Persze, vannak örömteli események is: Izrael legfrissebb diplomáciai sikere, hogy az európai országok diplomatái nem kívánják az ENSZ közgyűlésének őszi időszakán központi kérdéssé tenni a kerítés rendszert, a kormány kedden elfogadta a kiköltöző telepesek kártérítésének programját, a palesztin oldalról Izraelt a „67-es határokon belül elismerő hangok hallatszanak.

Ráadásul a zsidó újév ünneplésére idén Madonna is Izraelbe érkezik. Csütörtökön több száz rendőr vigyázza az énekesnő észak-izraeli útját, ahol híres rabbik sírját látogatja meg. A kabbalát, a zsidó misztikát tanulmányozó Madonna 22 országból érkező kétezer társával a Tel Aviv-i kabbala központ vendége.

Kell ennél több, egy sikerekben gazdag, 5765-höz

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.