Forrás: NOL

Tizedük tért vissza

Emlékszám az újpesti zsidóságról

Hovanyecz László, 2004. szeptember 16. 00:00

A holokuszt hatvanadik évfordulójára sok, eddig ismeretlen dokumentum, kutatási eredmény látott napvilágot. A helyi zsidóság történetének szentelte ez évi második számát a főváros egyik kiemelkedő kerületi lapja, az Újpesti Helytörténeti Értesítő is. Az újság színvonalát jellemzi, hogy arculatát az ismert grafikus, Banga Ferenc tervezte, szerkesztőbizottságának elnöke pedig Sipos Lajos professzor, a jeles Babits-kutató.

Újpest egészen 1950-ig önálló város volt. Az akkor közel 80 ezer lakosú település, amely Magyarország egyik ipari központjának számított, mindössze bő egy évszázados múltat tudhatott maga mögött. Gróf Károlyi Sándor 1830 után szőlőművelőknek adta bérbe Rákospalotához tartozó pusztáját, amely Újmegyer néven 1831-ben alakult hegyközséggé. A továbbiakban meghatározó szerepet játszottak a város fejlődésében a zsidó iparosok és kereskedők, derül ki az Újpesti Helytörténeti Értesítőből. 1835-ben Károlyi gróf Lőwy Izsákkal kötött szerződést, aki itt építette fel bőrgyárát, és ő nevezte el Uj Pestnek lakhelyét. Az ugyancsak bőrgyáros Wolfner Lajos – aki a szabadságharcban honvédként vett részt – 1854-től majd húsz éven át volt itt törvénybíró. Jellemző eset a dualizmus korából: az egykori szabadságharcost 1904-ben Ferenc József újpesti előnévvel nemesi rangra emelte. A város zsidó közössége azonban nem csak az iparban, a kereskedelemben és a közéletben buzgólkodott. 1886-ban több mint ezer főt befogadó zsinagógát avattak a településen. A pompás templomba rangos rabbi is került. Venetianer Lajos történésznek is kiváló volt: számos máig fontos könyvet írt a magyar zsidóság históriájáról. Újpest legnevezetesebb vállalata természetesen az Egyesült Izzó volt, leghíresebb embere pedig a nagy tudású mérnök, Aschner Lipót, a cég puritánságáról, egyszersmind sportbarátságáról híres vezérigazgatója. Őt ugyanúgy deportálták 1944-ben, mint a többi újpesti zsidót, akiknek a száma akkor már majd, húszezer volt. Mindössze egytizedük tért vissza a haláltáborokból.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.