Forrás: Magyar HírlapSzabadlábon a főhungarista

Éjjel elengedte a rendőrség az őrizetbe vétel határidejének lejárta után Bácsfi Dianát, a hungarista Magyar Jövő Csoport vezetőjét. Az ügyészség ugyanis tegnap nem kezdeményezte az előzetes letartóztatást.

Az újnyilas mozgalom vezetôje a korábbi igazságügyi orvosszakértôi vizsgálat után – fotó: Hegedűs MártaA késő éjszakai órákban szabadon távozhatott az Aradi utcai fogdából a Magyar Jövő Csoport vezetője, Bácsfi Diána, miután az ügyészség nem indítványozta előzetes letartóztatását. A döntésről tegnap délután tájékoztatta a vádhatóság a Nemzeti Nyomozó Irodát. A 26 éves egyetemi hallgatót már délután várta édesanyja az épület kijáratánál.

Bácsfi lakásán szombaton késő éjjel jelentek meg az NNI nyomozói. Közösség elleni izgatás alapos gyanúja miatt állították elő, majd kihallgatását követően őrizetbe vették. A fiatal nőt többször is kihallgatták. Bácsfi jegyzőkönyvbe mondta mindazokat a kijelentéseket, amelyeket már korábban is hangoztatott, s amelyek az eljárás alapjául szolgáltak. A jegyzőkönyvben szerepel, hogy a hungarista párt a totális hatalom megszerzésére törekszik, visszaállítaná a halálbüntetést, s mindazokat kivégezné, akik elveivel ellentétes nézeteket vallanak.

Holnap négypárti a tiltás szabályairól

Lendvai Ildikó MSZP–frakcióvezetô úgy nyilatkozott, csütörtökön a hungaristák miatt összehívott négypárti egyeztetésre a szocialisták konkrét javaslatokkal mennek. A gyülekezési és az egyesülési törvénybe beemelnék az 1947-es párizsi békeszerzôdés egyes rendelkezéseit. Lendvai azt mondta, a változtatás közvélemény általi támogatásához „minden demokratikus parlamenti párt fokozott önvizsgálatára van szükség”.

Kuncze Gábor azt mondta, az SZDSZ részt fog venni a tárgyalásokon, de az állandó jogi változtatgatást nem tartja megoldásnak. Új jogszabály sem zárja ki a törvény megkerülésének lehetôségét, és a szélsôségek egyesek részérôl továbbra is bátorítást kaphatnak – vélte az SZDSZ elnöke.

A Fidesz elvárása, hogy a rendôrség rövid idôn belül zárja le az ügyet, és találja meg a módját, hogy hungarista eszméket ne lehessen terjeszteni – reagált Révész Máriusz, a Fidesz szóvivôje.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke azt mondta: az alkotmánybíróság határozata megállapítja, hogy „a gyülekezési jog nem korlátozhatatlan”. Az MDF elhatárolódik a szélsôségektôl, és súlyos felelôtlenségnek tartja, hogy hungarista rendezvényt szervezhetnek.A nő az ELTE hallgatója, több évfolyamot befejezett, bár diplomát mindeddig nem szerzett. Saját bevallása szerint hét nyelven – köztük szankszritül, ógörögül és latinul – beszél. Köztársasági ösztöndíjas. Ez – szemben a többi hallgató néhány ezer forintos pénzével – havi harmincezer forintot jelent, tíz hónapon keresztül.

Bácsfi korábban lapunknak azt mondta, ha őrizetbe vennék, politikai fogolynak tekintené magát. Az elmúlt három napban ennek megfelelően is viselkedett: büszkén, dacosan válaszolt a kérdésekre. A tényszerű beismerő vallomás, valamint a házkutatás során lefoglalt szóróanyagok megkönnyítették a nyomozók dolgát. A rendőrök tegnap befejezték a nyomozást. Annak iratait várhatóan ma vádjavaslattal küldik meg az ügyészségnek. (Egyébként ezt kérte a nyomozóktól Lamperth Mónika belügyminiszter is.)

A vádhatóság szinte az összes bizonyítékkal tisztában van. Várhatóan rövidesen dönt arról, hogy vádat emel-e a hungarista nő ellen. Amennyiben elkészülne a vádirat, a bíróság minden bizonnyal soron kívül tűzné ki a tárgyalást.

A szélsôjobb másik fele elhatárolódik

Közleményben határolódott el Bácsfi mozgalmától a Vér és Becsület Kulturális Egyesület. Ebben megdöbbenésének ad hangot, amiért „önjelölt, a túloldalról támogatott elemek, Szálasi Ferenc nevével és eszmeiségével visszaélve, magukat ortodox hungaristának kiadva” olyan képet festenek eszmeiségükrôl, amilyet ellenségeik szeretnének látni. „Most kívülrôl próbálják sorainkat megbontani, a becsületes, dolgozó, hatályos törvényeket tiszteletben tartó hungarista, szkinhed fiatalokat zavaros eszmék bomlott agyú követôinek beállítani” – áll Domokos Endre János ügyvivô közleményében.A nyomozók Bácsfi szabadon bocsátását követően is figyelemmel kísérik megnyilatkozásait. Ha ő vagy csoportjának bármely tagja viselkedésével erre okot szolgáltat, ismét őrizetbe veszik, és újabb eljárást indítanak ellene. Tegnap délután édesanyja és ügyvédje várta a Nemzeti Nyomozó Iroda előtt. Az anyuka felháborodottan kommentálta a média hozzáállását az ügyhöz: „hagyni kellett volna, hogy megtartsák a kis összejövetelüket, és nem kellett volna politikai ügyet csinálni az egészből!” A sajtó – szerinte – hamisított képet adott a lányáról, amikor hosszú, filozofikus eszmefuttatásaiból csak a zsidókérdésre vonatkozó kitételeket hozták le. Az anyuka úgy véli: a lánya nem tudna olyan gonoszságokat végrehajtani, amilyeneket feltételeznek róla.

Az ügyészség nem döntött tegnap az előzetes letartóztatásról, szakértők szerint az ítélkezési gyakorlat alapján az is kétséges, kiállja-e a próbát a közösség elleni izgatás gyanúja. Bácsfit korábban tiltott önkényuralmi jelkép használatáért próbálták bíróság elé állítani, sikertelenül

Ön mit gondol a hungarista megemlékezésről?

A rendőrség lépjen közbe, ha szükséges

Tiltsák be

Ott leszek az ellentüntetésen

Vonuljon, aki akar

Nem érdekel, elegem van

&votes_code=” border=”0″ vspace=”0″ hspace=”0″>

„>

MH-összeállítás

©

Comments are closed.