Forrás: NOL

Putyin „veszélyesen a tekintélyelvűség irányába halad”

BBC lapszemle

Népszabadság Online, 2004. szeptember 15. 07:55

Míg a kontinentális lapok többsége Putyin elnök szándékait latolgatja, a britek Bagdadra irányítják figyelmüket.

A Párizsban kiadásra kerülő International Herald Tribune magas rangú diplomatákat idéz, akik szerint a Putyin elnök hatalmát növelő döntés újabb vitákra adott okot az Európai Unióban arról, milyen legyen a hosszútávú politika Moszkvával kapcsolatban. ‘A kisebb EU-s tagállamok, különösen azok, amelyek májusban csatlakoztak, -írja a szerző,- nyíltan bírálják Putyin javaslatait, amelyek, ha jóváhagyásra kerülnek, megerősítik az elnök hatalmát nemcsak a törvényhozó testület, de a régiók felett is.’

A Finnországban megjelenő Helsinki Hufvudstadsbladet az orosz elnök intézkedéseit ‘elhibázottnak’ tartja. ‘ha még a mainál is jobban koncentrálódik a hatalom, – véli a cikkíró – attól Oroszország nem biztonságosabb lesz, hanem az ellentéte’. Az észak-kaukázusi térség problémáit illetően a szerző megjegyzi, ‘könnyebb lenne megoldást találni, ha az urak a Kremlben erre összpontosítanának inkább, és nem arra, hogy több hatalmat szerezzenek’.

A madridi El Pais arra figyelmeztet, hogy Putyin elnök ‘veszélyesen a tekintélyelvűség irányába halad, támadásokat intéz a sajtó ellen, rájátszik a hazafias érzületekre, üldözi az ellenzéki csoportokat és az oligarchákat, akik szembeszálltak vele’.

A prágai Pravo a demokratikus értékek feláldozásának veszélyeitől óv a terrorizmus ellen folytatott harc kapcsán, és megemlíti, Moszkva nincs ezzel egyedül. ‘Az Egyesült Államok, Izrael és Oroszország olyan útra léptek, amelynek a végén rájöhetnek, a saját szabadságukat fojtották meg a terroristákkal együtt’ – véli a Pravo munkatársa. Európában azért sikerült még megőrizni a nyílt társadalom hagyományos értékeit, mert a terrorizmus itt sokkal alacsonyabb intenzitású. A lap éberségre buzdít:’A terrorizmus nem csak a képernyőn létezik, hanem valóságos, és bármikor szembesülhetünk vele’.

A brit lapok többsége a 47 áldozatot követelő bagdadi merényletnek szenteli címlapját.

Az Independent szalagcíme: Pokol a Haifa utcán. ‘Lángoló emberek rohantak szerteszét’- meséli egy szemtanú. A vezércikket kísérő fényképen a robbantás helyszínét borító vértócsák és lesújtott iraki férfiak láthatóak.

A Guardian címlapfotója a merénylet áldozatainak elhagyott, egy halomra dobált cipőit ábrázolja. Az ideiglenes kormány hatalomátvétele óta ez volt a legvéresebb támadás Bagdadban. A cikkíró megállapítja, hogy az iraki ellenállás azokra csap le, akik együttműködnek az amerikaiakkal, vagyis rendőrökre, karhatalmi munkára jelentkezőkre, tolmácsokra, tisztviselőkre. ‘Úgy látszik, véli a szerző,- és úgy is érződik, hogy polgárháború folyik’. A januári voksolás előtt Allawi miniszterelnök nehéz választás előtt áll: megpróbálhatja az amerikai erőkre támaszkodva visszafoglalni azokat a városokat, amelyekből már kivonultak, vagy be kell látnia, hogy a szunnita területek nagy részén nem lehet megrendezni a választásokat. A Guardian egy térképet is közöl azokról a városokról, amelyek kikerülni látszanak a központi kormány és az amerikaiak ellenőrzése alól: a kurd területeket a helyi rendőrség kontrollálja, de más városokban a karhatalom ellenállásba ütközik – Tal Afarban a türkmének, Falludzsában, Ramadiban, Mahmudiyában és Iszkandirijában a szunniták, Kerbalában és Nadzsafban, valamint Bagdad Szadr City elnevezésű negyedében pedig a Moktada Al Szadrhoz hű milíciák jelentenek komoly kihívást a kormánynak és az amerikai haderőnek.

A Financial Times Irakkal foglakozó cikkében pedig Gazi Al Jawar elnök nyilatkozatára hívja fel a figyelmét: ‘komoly kihívás lesz időben megtartani a választásokat. Hacsak az ENSZ nem ítéli úgy, hogy lehetetlen megtartani őket’ – véli Irak elnöke a londoni lap hasábjain.

A lapszemlét Sátori Kriszta állította össze (BBC)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.