Forrás: NOL

Az Arab Liga elítélte az iraki túszejtéseket

Népszabadság Online, 2004. szeptember 15. 08:52

Az Arab Liga külügyminiszterei kedd este Kairóban határozottan elítélték az Irakban elkövetett terrorcselekményeket, így a túszejtéseket is, és úgy döntöttek, hogy politikai és pénzügyi támogatást nyújtanak az Ijád Allávi vezette átmeneti iraki kormánynak.

Amr Musza, az Arab Liga főtitkára sajtótájékoztatóján kijelentette: ‘a megszállással szembeni ellenállás természetes dolog, de nem foglalhatja magában emberek minden ok nélkül történő lefejezését. Különbséget kell tenni a terrorcselekmények és a megszálló erőkkel szembeni ellenállás között’.

Az ülésen elfogadott határozatban az Arab Liga külügyminiszterei ‘elítélték a polgári személyek, a biztonsági erők, humanitárius szervezetek és diplomáciai képviseletek ellen Irakban elkövetett terrorcselekményeket’. A miniszterek ugyanakkor az amerikai hadműveletekre utalva elítélték ‘a különböző iraki városokban irakiak ellen végrehajtott, polgári személyek életét követelő légitámadásokat és katonai műveleteket’ és követelték ezek beszüntetését.

A arab külügyminiszterek határozottan elítélték ‘a szövetséges katonák által az iraki nép ellen – nevezetesen a börtönökben és a fogolytáborokban – elkövetett bűntetteket, embertelen és erkölcstelen gyakorlatot’, amelyet az emberi jogok nyilvánvaló megsértésének minősítettek.

Az Arab Liga felszólította tagállamait, állítsák helyre hivatalosan diplomáciai kapcsolataikat Irakkal és üdvözölte ‘a megszállás befejezését és a szuverenitásnak az iraki átmeneti kormányra történő átruházását előirányozó ENSZ-határozatot’.

A határozat felszólítja az arab országokat, nyújtsanak segítséget az iraki kormánynak minden területen, így a politika és az újjáépítés terén, és kéri az arabokat és a pénzügyi alapokat, ‘nyújtsanak gyors segítséget az iraki újjáépítéshez és támogassák az iraki középvezetők képzését’.

Egy másik határozatban az arab külügyminiszterek elítélték a világ különböző részeiben elkövetett terrorcselekményeket, közöttük az észak-oszétiai Beszlan iskolájában elkövetett túszejtést és az Izrael által a palesztin területeken gyakorolt ‘állami terrorizmust’.

Az Arab Liga miniszteri tanácsa reggeli ülésén elfogadott egy Libanonnal kapcsolatos határozatot is, amelyben támogatja Libanon döntési jogát, hogy együttműködjön Szíriával és más arab országokkal.

A dokumentum válasz az ENSZ Biztonsági Tanácsának szeptember 2-án elfogadott határozatára, amely Libanon szuverenitásának tiszteletben tartására és valamennyi külföldi katonának az országból történő kivonására szólít fel. Szíria mintegy 20 000 katonát állomásoztat a szomszédos Libanonban. (MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.