Forrás: NOL

Megszűnt a palesztin fogorvos elleni eljárás

Népszabadság Online, 2004. szeptember 15. 15:45

A terrorcselekménnyel gyanúsított palesztin fogorvos elleni eljárást megszüntette a Fővárosi Főügyészség – mondta Dobos Gabriella szóvivő.

‘Az ügyészség álláspontja szerint nincs kellő bizonyíték a vádemeléshez’ – közölte a főügyészség szóvivője. Saleh Tayseer Budapesten élő palesztin fogorvost Móse Kacav izraeli elnök áprilisi látogatása előtt néhány órával vették őrizetbe a rendőrök terrorcselekmény előkészületének gyanújával, a főügyészség azonban júniusban szabadlábra helyezte.

A feljelentés szerint a palesztin fogorvos 2003 végén megbízást adott egy személynek robbanószer beszerzésére azért, hogy egy harmadik személy merényletet kövessen el egy zsidó múzeumban. A gyanúsított tagadta, hogy egyáltalán ismerte volna a gyanúsításban szereplő másik két embert, és ezt a védekezését az eljárás során nem sikerült megcáfolni. Az ügyészség szerint nem bizonyított, hogy a palesztin fogorvos egyáltalán ismerte-e a gyanúsításban megjelölteket, illetve adott-e nekik megbízást robbanószerrel kapcsolatban.

A nyomozás másik iránya az volt, hogy egy magyarországi alapítvány egy szaúd-arábiai alapítványtól pénzt kapott a robbantásos merénylet anyagi fedezetére. A gyanúsított ezzel kapcsolatban is tagadott, és az ügyészség szerint nem volt bizonyítható, hogy az alapítvány terrorszervezetekkel hozható kapcsolatba.

A főügyészség a magyarországi alapítvány vizsgálata során megállapította, hogy nem működik, számláin nincs pénzmozgás. A gyanúsításban szereplő pénzmozgással kapcsolatban egyébként a palesztin fogorvos azt a védekezést adta elő, hogy ingatlant kívánt vásárolni mecsetépítés céljából, és bár az ügylet nem jött létre, ez a védekezés sem volt cáfolható.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.