Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Kárpótlás az izraeli telepeseknek

2004. szeptember 15. (8. oldal)

Munkatársunktól

A kormányban marad a Nemzeti Vallásos Párt, így Ariel Saron kabinetje – legalábbis ideiglenesen – megmenekült az összeomlástól. A miniszterek egyébként tegnap megszavazták a Gázai övezet zsidó telepeseinek kártalanítását.

Mintegy 500 millió dollárra rúgnak a kártalanítási költségek, írta a Háárec izraeli napilap. A pénzt azok a családok kapják, amelyek hajlandóak elköltözni gázai övezeti lakásukból, így segítik a hadsereg munkáját a keskeny földnyelv kiürítésében. Az együttműködők a nekik járó összeg (akár félmillió dollár) harmadát előre megkapják, s a kifizetések a következő hetekben meg is kezdődhetnek. Az összegről a Jediót Ahronót napilap úgy véli, az akár az egymilliárd dollárt is elérheti.

A kiürítés ellen azonban nagyon sokan fellépnek, főleg a telepesek közül. Nekik nyújtott segítséget hétfőn Benjamin Netanjahu pénzügyminiszter, amikor országos népszavazás megtartását javasolta a kérdésről. Elemzők szerint ezzel a volt kormányfő saját politikai pecsenyéjét sütögeti, így ugyanis az Izraelben hagyományosan erős szélsőjobboldali szavazótábort megnyerheti magának. Saron mindenesetre kijelentette, a szavazás “nincs tervben”, legfeljebb a Likud párttagságát kérdezik meg a lépésről. Arról azonban pozitívan nyilatkozott, hogy ki kell utasítani Jasszer Arafat palesztin elnököt Ciszjordániából. Saron a Jediót Ahronótban az hangoztatta, nincs különbség Arafat és a Hamász vezetői között. Saron nem először kardoskodott amellett, hogy Arafatot távolítsák el a palesztin területekről. Az Egyesült Államok, Izrael legfőbb támogatója azonban határozottan ellenzi ezt a lépést. A miniszterelnök fia és tanácsadója, Omri Saron ugyanakkor a Likud központi bizottságának tanácskozásán kijelentette, Arafat megölésére nincs terv. “Úgy kell hagyni, ahogy most van, magányosan. Semmit sem kell tenni” – jelentette ki az ifjabb Saron.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.