Forrás: Magyar Rádió

Izraelben a lakosság népszavazást akar a kivonulás ügyében

2004. szeptember 14., kedd 10:46

149 olvasás

Izraelben a lapok címoldalán a gázai kivonulásról szóló népszavazás áll. Netanjahu és más jobboldali politikusok úgy vélik, hogy a terv végrehajtása előtt meg kell kérdezni a lakosságot.

Egy kisebb izraeli nacionalista párt úgy döntött, hogy miniszterei elhagyják a kormányt, ha nem lesz országos népszavazás minősített többséggel. A legfrissebb közvéleménykutatási eredmények szerint a lakosság kétharmada a népszavazás mellett van, de Ariel Saron szerint már nincs rá idő.

Izrael családonként mintegy fél millió dollárral kárpótolja azokat a telepeseket, akik a gázai övezet kiürítése miatt elhagyják otthonukat. Erről szóló javaslatot fogadott az izraeli biztonsági kabinet.

Az Egyesült Államok pénzzel támogatja a „67-ben elfoglalt területek elhagyását. 350 millió dollárral segítik három izraeli katonai bázis átköltöztetését. Izrael segítséget kapott egy váratlan irányból: Arafat biztonsági tanácsadója kijelentette, hogy a palesztin vezetők elismerik Izraelt zsidó államként a „67-es határokon belül, és nem akarják drasztikusan megváltoztatni demográfiai egyensúlyát.

Jelenleg az izraeli-palesztin konfliktus egyik legsúlyosabb pontja az 1948-ban elmenekült palesztinok és leszármazottaik visszaköltözésének kérdése, mivel, ha visszatérnének a menekültek, Izraelben kisebbségbe kerülnének a zsidók.

A német belügy- és külügyminiszter is támogatja Izrael politikáját

Minden külföldi politikusnál egyértelműbb támogatást kapott Izrael, nem mástól, mint a német belügyminisztertől. Otto Schilly a legteljesebb egyetértéséről biztosította jeruzsálemi vendéglátóit az újonnan emelt fal kapcsán.

Hivatalosan a biztonsági határzárnak nevezett építményt lényegében a zsidó- és az arablakta területek között emelik, bár palesztin vélemény szerint a majdani palesztin államhoz tartozó és gazdaságilag inkább hasznosítható részekből is jócskán elvettek az izraeliek.

A német belügyminiszter azonban az izraeli verziót fogadja el. Eszerint egy olyan ideiglenes építményről van szó, amelyet az izraeliek bármikor készek lebontani, ha békén hagyják őket, vagyis, ha megszűnik az izraeli polgárok elleni terror.

Otto Schilly azt mondta: nincs még egy olyan ország a földön, ahol annyit szenvednének az emberek a terrorizmustól, mint az izraeliek, és kormányuknak joga és kötelessége mindenféle módon védelmet biztosítani a számukra.

Izrael politikáját lehet bírálni – mondta a német belügyminiszter -, de a terrorizmus elleni harc kapcsán kívülről senkinek sincs joga kétségbe vonni Izrael jogát az önvédelemre. Németország kormányán belül Schilly belügy- és Fischer külügyminiszter viszi az Izrael-barát vonalat, Schröder kancellár viszont sokkal nyitottabb az arab-ügy iránt.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), Zentai Péter (Berlin)

Comments are closed.