Forrás: NOL

Izrael nehezményezi Irán nukleáris programját

Népszabadság Online, 2004. szeptember 14. 17:19

Az izraeli kormány egy minisztere keményebb fellépést követelt Európától és a nemzetközi közösségtől Irán nukleáris programjával szemben.

‘Az óra ketyeg’ – jelentette ki Ilán Salgi tudomány- és technológiaügyi miniszter Berlinben. Szavai szerint Irán mindent megpróbál annak érdekében, hogy katonai célra felhasználható minőségű hasadóanyaghoz jusson. Ez pedig fenyegetést jelent majd Európára nézve is.

Salgi úgy vélte, hogy a brit, francia és német külügyminiszter tavaly őszi teheráni fellépése – mellyel nukleáris ambícióinak feladására ösztönözték Iránt – a folyamatot ugyan ‘sikeresen lefékezte, de megállítani nem tudta’.

Arra a kérdésre, miként fog reagálni Izrael, amennyiben Irán folytatja atomprogramját, Salgi kijelentette: ‘Nem engedhetjük meg olyan helyzet kialakulását, amelyben ellenségeink nukleáris ütőerővel rendelkeznek’.

Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy az izraeli légierő 1981-ben lebombázta Irak első nukleáris telepét. A tammuzi nukleáris központban a 70-es években, francia szakemberek segítségével épült meg a Szaddám Huszein-féle rendszer nukleáris programjához szükséges urániumdúsításra alkalmas Osirak típusú atomreaktor.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.