Forrás: NOL

Bobby Fischer Svájcban kér menedéket?

Népszabadság Online, 2004. szeptember 14. 11:48

Bobby Fischer menedékjogért folyamodott Svájcban, elkerülendő, hogy a japán hatóságok kiadják őt az Egyesült Államoknak – közölte kedden egy svájci újság.

– Az egykori sakkvilágbajnok kérelmét azonban az illetékes szervek elutasították – írta a Bernben megjelenő Der Bund, megbízható forrásokra hivatkozva.

Dominique Boillat, a svájci menekültügyi hivatal szóvivője nem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni a sajtóhírt. Mint mondta, konkrét ügyekről csak az érintett személy beleegyezésével nyilatkozhat.

Fischer ellen elfogatási parancs van érvényben az Egyesült Államokban. A hatóságok azt vetik a 61 éves exvilágbajnok szemére, hogy megsértette a Belgrád elleni nemzetközi szankciókat, amikor 1992-ben egy jugoszláviai városban asztalhoz ült Borisz Szpasszkij ellen, revansot adva neki az 1972-es sakkvilágbajnoki döntőért.

Az amerikai sakkozót idén júliusban vették őrizetbe a tokiói repülőtéren, azóta vizsgálati fogságban ül. Azzal fenyegetőzött, hogy lemond amerikai állampolgárságáról, és kérvényezni fogja a németet. (Fischer papír szerinti apja Gerhardt Fischer német emigráns, ám egy brit szerzőpáros nemrég megjelent könyve szerint a vér szerinti apa egy Paul Neményi nevű magyar zsidó emigráns, aki szoros kapcsolatban állt Fischer anyjával – legalábbis erről tanúskodnak az amerikai titkosszolgálat, az FBI aktái, amely kommunistabarát magatartása miatt éveken át megfigyelés alatt tartotta az asszonyt.)

Letartóztatása óta Fischer azt is kilátásba helyezte, hogy feleségül veszi élettársát, Vatai Mijokót, a japán sakkszövetség 59 éves alelnökét, és így „vált” állampolgárságot. A terv bökkenője, hogy a japán törvények értelmében külföldiek házasságkötéséhez érvényes útlevélre van szükség – Fischerét pedig az amerikai hatóságok a körözés elrendelésekor érvénytelenítették. (MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.