Forrás: NOL

Elcsalt roma kárpótlási pénzek

Munkatársunktól, 2004. szeptember 14. 00:00

Idős embereket félrevezetve, hiszékenységüket kihasználva jutottak mintegy ötvenmillió forinthoz Nyugat-Dunántúlon azok a csalók, akik a második világháború idején kényszermunkára Ausztriába hurcolt romák kárpótlási ügyeinek intézését jogtalanul végezték tavaly március és szeptember között.

Információnk szerint a rendőrség Zala megyében egyesítette az ilyen ügyek vizsgálatát. Zalában 13 személy ellen emeltek vádat csalás, köz- és magánokirat-hamisítás bűntettének vagy vétségének elkövetése miatt. A különböző esetek feltárásakor kiderült: a kár értéke ott 40 millió forintra tehető. A rendőrség Győr-Moson-Soporon megyében is folytat nyomozást, ezek lezárása hamarosan befejeződik. A Vas megyei esetekről tegnap kaptunk tájékoztatást Szalai Ferenctől, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől. Szalai elmondta: három sárvári és egy zalaegerszegi csaló felkutatta a kárpótlásban érintetteket, segített elkészíteni, illetve eljuttatni a beadványaikat a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványon keresztül az Osztrák Megbékélési Alaphoz. A megérkezett pénzek jelentős részét azonban költségeik fejében kicsalták az emberektől. Megalapozott a gyanú arra is, hogy a ‘segítők’ olyan személyeket is felterjesztettek kárpótlásra, akiket nem hurcoltak kényszermunkára. A valótlan nyilatkozatok ellenében két esetben közel tízezer eurót utaltak át jogtalanul Ausztriából. Tizenegy alkalommal sikerült a hatóságoknak megakadályozni a kifizetéseket. A kár így is több millió forintra tehető.

A sajtóreferens tájékoztatása szerint a csalók az idős emberek támogatásával foglalkozó szervezet munkatársainak adták ki magukat. A sárvári nyomozók Vasban 21 személy ellen készítették el a vádemelési javaslatot.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.