Forrás: Magyar HírlapCsak az ellentüntetés biztos a hungaristák ellen

Ellentmondó nyilatkozatok hangzottak el arról, jogszabály-módosítással megelőzhetik-e a rendőrség által már tudomásul vett hungarista demonstrációt. Az SZDSZ ifjúsági szervezete átfogó ellentüntetést tervez október 15-ére a Terror Háza elé.

A belügyminiszter támogatja az MSZP kezdeményezését, hogy kezdődjön négypárti egyeztetés egyes törvények módosításáról az újnyilas Magyar Jövő Csoport október 15-ére tervezett tüntetéséhez kapcsolódóan. A távirati iroda szerint Lamperth Mónika szombaton azt mondta: csak a frakciókon múlik, megszülethet-e a módosítás időre. Kijelentette: szóba jöhet a gyülekezési és az egyesülési törvény, valamint a tiltott önkényuralmi jelképekről szóló jogszabály megváltoztatása. Közölte: a rendőrség eltökélt abban, hogy útját állja minden jogsértésnek.

Répássy Róbert fideszes képviselő úgy véli, visszamenőleges jogalkotásról nem lehet szó. A bejelentett tüntetést egy utólag elfogadott módosítás szerinte már nem érinthetné. Úgy nyilatkozott: a rendőrség betilthatta volna Szálasi mai híveinek összejövetelét a mostani rendelkezések alapján is. A Fidesz és – Herényi Károly frakcióvezető közlése szerint – az MDF is elhatárolódik a szélsőséges nézetektől.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelölt azt mondta: a szélsőjobboldal „a nyelv kétértelműségére játszik. Amikor galíciai jöttmentekről beszélnek, tudjuk, hogy zsidóznak, de nincs annyi bátorságuk, hogy kimondják”. Mindemellett a gyűlöletbeszéd jogszabályi betiltása nem vetődött fel, miután egy korábbi kísérlet nem vezetett sikerre – az új paragrafusokat nemrég semmisítette meg az Alkotmánybíróság. Az egyesülés és a gyülekezés joga s a tiltott önkényuralmi jelképekről szóló szabály is a véleménynyilvánítás alkotmányos alapjogával függ össze.

Bárándy Péter igazságügyi miniszter korábban még arról beszélt, hogy a jelenlegi jogrend nem védelmezi kellőképpen a társadalmat a hungarista nézetek terjesztőivel szemben. A hét végén pedig már az átfogó tiltakozás fontosságát hangoztatta.

Az SZDSZ-Új Generáció a civil szervezeteket is meghívja a Terror Háza elé tervezett ellentüntetésére. Gusztos Péter képviselő elmondta: a Legfőbb Ügyészségtől azt kérik, lépjen fel a Magyar Jövő Csoport ellen, akkor is, ha az nem bejegyzett szervezet. Az SZDSZ részt vesz a négypárti egyeztetésen, de csak később alakítja ki álláspontját arról, hogy szükség van-e törvénymódosításra.

MH

©

Comments are closed.