Forrás: NOL

Van törvényes lehetőség a hungaristák ellen

Népszabadság Online, 2004. szeptember 12. 15:56

Az SZDSZ – Új Generáció hétfőn törvényességi kérelemmel fordul a Legfőbb Ügyészséghez, hogy az 1947-ben kihirdetett párizsi békeszerződésre hivatkozva járjon el a Magyar Jövő Csoport ügyében – mondta Csőzik László szabad demokrata ügyvivő a Terror Háza előtt tartott sajtótájékoztatón.

A nemzetközi szerződés értelmében a magyar kormánynak kötelessége feloszlatni minden fasiszta jellegű katonai és politikai szervezetet, így ez lehetőséget ad a hungaristák elleni fellépésre – mondta Csőzik László. Az SZDSZ – Új Generáció értelmezése szerint a kormánynak akkor is kötelessége eljárni, ha a csoport nem jegyeztette be magát – tette hozzá. 

A magát hungaristának valló Magyar Jövő Csoport október 15-re a nyilas hatalomátvétel 60. évfordulójára a Terror Háza elé tüntetést jelentett be, amit a rendőrség tudomásul vett.  

Gusztos Péter, szabad demokrata ügyvivő, országgyűlési képviselő közölte: az SZDSZ – Új Generáció által szervezett október 15-i ellendemonstrációra hétfőn nyílt levélben hívják meg a parlamenti pártok ifjúsági szervezeteit, a civil szervezeteket, köztük a szintén ellentüntetésre készülő Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét is. „Függetlenül attól, hogy a rendőrség ad-e engedélyt újnyilas csoportosulásoknak utcai tüntetésekre vagy sem, nekünk demokratáknak, akik elutasítjuk a náci örökséget, a hungarista múltat, nekünk kötelességünk kimenni az utcára és demonstrálni ellenük” – mondta.

Gusztos Péter kérdésre válaszolva elmondta: az SZDSZ részt vesz az MSZP által kezdeményezett négypárti egyeztetésen a gyülekezési törvény módosításáról, és álláspontját a konkrét javaslatok ismeretében fogja kialakítani. Mint mondta, a törvénymódosítások parlamenti menete miatt a gyülekezési törvényt október 15-e előtt már nem lehet megváltoztatni.

(MTI) 

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.