Forrás: NOL

Hibernálódott rémségek

– Háttér

Munkatársunktól, 2004. szeptember 13. 00:00

A magyar történészek sokáig abban a hitben éltek, hogy az állampárt évtizedei alatt hazánkból kivesztek a hungarista és a náci eszmék. Tévedtünk – ismerte el lapunknak Karsai László történész, aki egyik kollégáját idézve kifejtette: az antiszemitizmus a kádári jégtömbben úgy hibernálódott, ahogy az Antarktisz jegébe a különböző kártékony vírusok.

A Harmadik Köztársaság hungarista, illetve náci mozgalmainak története 1990-ben kezdődött. Ekkor alakult meg Győrben a Magyar Nemzetiszocialista Akciócsoportok elnevezésű szervezet. 1994-ben – Hitler születésnapján – április 21-én három náci jellegű szervezet egyesüléséből megalakult a magyarországi hungarista mozgalom. Az egyik csoport, amely beolvadt, a Györkös István vezette Magyar Nemzeti Arcvonal, a másik a Szabó Albert-féle Világnézeti Népuralmista párt, valamint az Ekrem Kemál György vezette Kommunizmus Üldözötteinek Szövetsége. Az egyesülést bejelentő közös sajtótájékoztató után – 1994. április 27-én – több tucat mozgalmárt, így Szabó Albertet és Györkös Istvánt a rendőrség őrizetbe vett.

Nagy feltűnést keltett a Mónus Áron nevéhez kapcsolódó per is. A Hódmezővásárhelyen élő szerző fordította le Adolf Hitler Mein Kampf (Harcom) című könyvét, amit ki is adtak. Az egyik zsidó szervezet feljelentésére, miszerint hitüket és a holokauszt áldozatainak emlékét sérti a kötet, a hatóság felfüggesztette, majd betiltotta a vitatott mű kiadását.

Ugyancsak nagy megütközést keltettek a Vér és Becsület Kulturális Egyesület által szervezett várbeli neonáci felvonulások. Az egyesület 2001 februárjában nyújtotta be kérelmét a Fővárosi Bírósághoz, amely a szervezetet nyilvántartásba vette. A neonáci megmozdulásokat követően a Fővárosi Főügyészség 2003 februárjában keresetet nyújtott be a Fővárosi Bíróságra, amelyben a Vér és Becsület Kulturális Egyesület törlését kérte. Ugyancsak 2003 őszén a Fővárosi Ítélőtábla felmentette a közösség elleni izgatás vádja alól ifj. Hegedűs Lóránt református lelkészt, a MIÉP egykori alelnökét. Hegedűs egy kerületi pártlapban a zsidóság kirekesztésére szólította fel olvasóit. Az ítélőtábla döntése nagy felháborodást keltett az országban. (K. Cs.)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.