Kódőrület

sofar, 2004. szeptember 10. 22:00  JNA24 médiafigyelő, NOL Add comments

Forrás: NOL

Kódőrület

Nálunk is sikerlistán Dan Brown thrillere

Dózsa Kata, 2004. szeptember 11. 00:00

Annyi bizonyos: ez az a könyv, A Da Vinci-kód, amely a Harry Potter után megint tömegeket késztetett olvasásra.

Szemfüles vállalkozók már nemcsak az interneten olvasható virtuális, hanem valódi, idegenvezetőkkel kísért utakat is szerveznek Párizsba és Londonba, ahol a turisták végigjárhatják a regény cselekményének helyszíneit. Természetesen Hollywood sem maradhat ki a ‘kód’-őrületből: már megkezdődtek a film előkészületei, a rendező Ron Howard lesz, a főszereplőjelöltek pedig George Clooney, Russel Crowe vagy Tom Hanks, ami jelzi, hogy Dan Brownhoz hasonlóan a film gyártói is biztosra akarnak menni. A regény másfél éve vezeti a bestsellerlistákat a világ minden táján, s noha nálunk alig négy hete jelent meg a Gabo Könyvkiadónál, az eladási mutatók alapján máris az élmezőnyben szerepel. Témájával internetes honlapok és vitafórumok százai foglalkoznak.

‘A történelmet a mindenkori győztesek írják. Mielőtt elfogadnánk a tényállításokat, föl kell tennünk a kérdést: mennyire hiteles történelmileg maga a történelem?’ – írja Dan Brown saját honlapján a magyar fordításban nemrég kiadott A Da Vinci-kód című könyve kapcsán, feltehetőleg azért, hogy minden tekintetben megalapozza a könyv történetének valósághitelét. ‘Reméltem, hogy a regényem párbeszédet kezdeményez majd az emberek között hitről, vallásról, történelemről.’

Kérdés, hogy erről van-e szó, vagy a sikerre kihegyezett profinak arról a tudásáról, hogy miből mennyi kell ahhoz, s miféle adagolásban, hogy a produktum több legyen mint érdekes, de kevesebb mint botrányos, ami tehát közfigyelmet kelt, vitára ösztönöz, divatot teremt, keresletet támaszt, nyilvánosságot nyit.

Mint kritikusai megjegyzik, ez az ‘ezoterikus thriller’-nek nevezett mű egy garantáltan eladható műfaj és egy ugyancsak sikerbiztos történet ötvözése: Robert Langdon amerikai szimbólumkutató-professzort – ismerhetjük már őt Brown korábbi, nálunk is megjelent Angyalok és démonok című könyvéből – egy, a párizsi Louvre-ban történt gyilkossággal gyanúsítják. Sophie Neveu-nek, a francia rendőrség kódfeltörőjének, mellesleg az áldozat unokájának segítségével megpróbálja tisztázni magát, miközben a rendőrséggel s az őket is kiszemelő tettesekkel versenyt futva egyre több kalandon át egyre mélyebbre merülnek a megoldáshoz vezető rejtvények megfejtésében. Vagyis együtt van minden, ami az embereket általában izgatja: a bűn és az erény, a jó és a rossz, a rejtély és a magyarázat, veszedelmes kalandok sora, sötét és vad játék mindennel, ami szent.

Brown többlete, titka valószínűleg az, hogy ő maga is ‘titkokról’ beszél. Mégpedig a zsidó-keresztény kultúra kétezer éves mítoszának, Jézus Krisztus életének néhány, a történészek számára máig homályos momentumairól. Többek között Jézus Mária Magdolnához fűződő kapcsolatáról. De bekapcsol a történetbe misztikus fogalmakat és legendákat is: a templomos lovagokat, a Szent Grált, a Sion-rendet és az Opus Deit, agyafúrt rejtvényeket, s nem utolsósorban Leonardo da Vinci műveinek egy sajátos értelmezését. Brown – saját bevallása szerint sem tudományos – elmélete Jézus életéről és arról, hogy az egyház történelmet hamisított, sokakat felháborít.

A Da Vinci-kód, noha honlapján és nyilatkozataiban is az író többször kiemelte: könyvének elmélete Jézus és Mária Magdolna kapcsolatáról – hogy például Jézus és Mária Magdolna házasok lettek volna, s mindaz, amit ennek történeti és képzőművészeti összefüggéseiről állít, ideértve Leonardo da Vinci műveinek utalásait – csak a képzelet műve, világszerte heves vitákat indított el. Már csak azért is, mert szereplőin keresztül, de a történet egészével is támadja a katolikus egyházat. Azt állítja többek között, hogy konzervatív (az Opus Dei nevű, New York-i székhelyű vatikáni rendet egyenesen fanatikusnak nevezi), hogy az egyház a Biblia meghamisításától sem riadt vissza, sőt arra is hajlandó, hogy segédkezet nyújtson azoknak, akik örökre elhallgattathatják azokat, akik a hamisítást leleplezhetik. Reklám? S nem is akármilyen?

Mindez – Földes Tamás, a könyv magyarországi megjelentetője, a Gabo Könyvkiadó ügyvezetője szerint – nem játszik szerepet a regény sikerében. – A cselekmény izgalmas, mozgalmas, és kultúrtörténettel átitatott. Ami önmagában is éppen elég ahhoz – mondja -, hogy az emberek megrohamozzák a könyvesboltokat.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.