Forrás: NOL

Kevesen adakoznak az egyházaknak

Cz. G., 2004. szeptember 11. 00:00

Az idén csaknem 650 ezren összesen mintegy három és fél milliárd forinttal támogatták adójuk egy százalékával az egyházakat.

A felajánlók száma 15 ezerrel, a felajánlott összeg félmilliárd forinttal nőtt a tavalyihoz képest. Összesen 119 egyházból választhattak az adófizetők, ez hárommal több, mint az előző esztendőben. Ezek között akadt olyan vallási közösség – a Sekina Gyülekezet -, amelyik csupán egyetlen támogatót tudott felmutatni, és akadt olyan is – a Maranatha Lelkiismereti és Ideológiai Egyházközösség -, amelyik egyet sem.

Ahogy korábban is, a kimagaslóan legtöbb adórendelkezés a Magyar Katolikus Egyház javára érkezett. A felajánlások alapján számított sorrend első tíz helyén kevés változás történt. A katolikusok és a reformátusok jelenléte valamelyest nőtt az adózók körében, az evangélikusoké enyhén, a zsidó hitközségeké nagyobb arányban csökkent. Jelentős növekedést könyvelhet el a negyedik helyen lévő Hit Gyülekezete: támogatóinak száma tavaly tízezer volt, az idén meghaladja a 11 ezret. Ennél is nagyobb mértékben, több mint kétezerrel nőtt a Krisna-tudatú Hívők Közösségének szánt felajánlások száma. Ezzel a krisnások a hetedik helyről az ötödikre léptek elő, megelőzve a Mazsihiszt és a Magyarországi Jehova Tanúi Egyházat.

Az APEH adataiból kiderül, hogy a 119-ből mindössze 18 egyház rendelkezik ezernél több támogatóval, ugyanakkor egy híján ötven vallási közösség számára száznál is kevesebb felajánlás érkezett. Érdekesség, hogy a Koreaiak Magyarországi és Közép-Európai Keresztény Gyülekezete javára csak 42-en rendelkeztek, de az így befolyt közel kétmillió forint több, mint amit például a Magyarországi Lectorium Rosicruciánum Vallásközösség 375 adózótól kap.

Az utóbbi öt esztendőben mintegy két és félszeresére nőtt az egyházak támogatására felajánlott összeg, de hasonló arányú növekedés tapasztalható a civil szervezeteknél is. Az egyesületek, alapítványok és más nonprofit szervezetek az idén 1,4 millió adófizető jóvoltából mintegy hétmilliárd forinton osztozhatnak. 1999-ben ez az összeg még csak hárommilliárd forint volt. A kedvezményezettként megjelölt civil szerveződések száma különben meghaladja a 23 ezret.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.