Forrás: NOL

Berlin, 1943.: Lilly Wust története

Szerelem egy nemzetiszocialista családanya és zsidó szobalánya között

Népszabadság Online, 2004. szeptember 13. 00:00

A budapesti Könyvparádén mutatták be Erica Fischer „Aimée & Jaguár” című regényét, amely megtörtént eset alapján dolgozza fel egy – az összes külső körülménnyel dacoló – szerelem történetét.

Aimée és Jaguár története egy beteljesült leszbikus szerelemről szól, amely a második világháború kellős közepén szövődött Berlinben egy meggyőződéses náci felesége, négy gyermekét nemzetiszocialista szellemben nevelő példás családanya és zsidó szobalánya között.

Lilly Wust, mire Felice Schragenheimmel találkozott, már elhidegült férjétől, és bár addig sok férfival dolga, nem találta meg az igazi szerelmet. A boldogságot az erősödő zsidóüldözés elől bujkáló barátnője iránt fellobbant szerelem hozta meg számára. Közben a férj, akit besoroztak a német hadseregbe, évekig szolgált  a háború legkülönbözőbb hadszínterein és megszállási övezeteiben, míg végül a Romániáért vívott 1944-es harcokban tűnt el végleg.

Felice körül Berlinben hétről hétre szorult a hurok. A Gestapo 1943-ban csapott le a szerelmespárra. Felice-t koncentrációs táborba hurcolták, Lillyt pedig „zsidópártolásért” kezdte zaklatni a Gestapo. Nem könnyítette meg helyzetét, amikor szerelme után utazott Theresienstadtba, és megpróbált csomagot bejuttatni Felice-nek. „Nincs magában semmi faji büszkeség?” – förmedt rá az SS-tiszt.

Lillyt végül is négy gyermekére tekintettel futni hagyták – Felice azonban nem élte túl a kényszermunkatábort.

Erica Fischernek a 80 esztendős Aimée (Lilly Wust) mesélte el az igaz történetet, melyből az írónő lélegzetelállító dokumentumregényt írt.

Az eredeti történetről a könyvben megjelent fotók és dokumentumok tanúskodnak.

A könyv 1994-es németországi megjelenése után újabb tanúk jelentkeztek, akik további részletekkel egészítették ki a történetet. A magyar kiadás már a kiegészítések alapján készült.

Aimée és Jaguár történetéből 1999-ben Max Färberböck nagy sikerű filmet rendezett, melyet Magyarországon akkor nem mutattak be.

(forrás: Konkrét Könyvek kiadó) 

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.