Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Zsidónegyed: új törvény kell

2004. szeptember 10. (2. oldal)

Gidró Kriszta

Reménytelen helyzetbe kerültek azok az emberek, akik a régi pesti zsidónegyed területén laknak – jelentette ki Hunvald György (MSZP), a VII. kerület polgármestere. Mint mondta, azzal, hogy műemléki védettségű területté nyilvánították a városrészt, a korábbi potenciális befektetők elálltak a tervezett épületfelújításoktól, mert a beruházás a korábbi többszörösébe kerülne. Nem lehet ugyanis elbontani azokat az épületeket sem, amelyeket már nem érdemes felújítani.

Emiatt mintegy 12 ezer ember továbbra is XIX. századi körülmények között él – mondta a polgármester. Felhívta a figyelmet: a területen található 288 épület 5700 lakásának fele komfort nélküli, egyszobás. Az eredeti tervek szerint a bontásra ítélt épületek homlokzatát meghagyták volna, hogy ne változzon a városkép, mögötte azonban új lakásokat építettek volna az ott élőknek. A befektetők visszalépése miatt azonban ebből semmi nem lesz, mert az önkormányzatnak nincsen pénze a fejlesztésre. A polgármester felhívta a figyelmet: a Nemzeti fejlesztési terv világörökségi pályázataiból a fővárosi és a kerületi önkormányzatokat kizárták, egy másik pályázaton pedig a lakóépületek nem indulhatnak.

A polgármester szerint a helyzetet csak a törvényi szabályozás megváltoztatásával lehet megoldani, ezért a kerület országgyűlési képviselői az ősszel a műemlékvédelmi törvényhez módosítási javaslatot nyújtanak be.

Cselovszki Zoltán, az Új Budapest Központ vezetője szerint Demszky Gábor a felelős, mint ahogy a kerület is, mert hagyta tönkremenni lakásait.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.