Forrás: Hírtv

Összeomolhat az Erzsébetváros?

Dátum: 2004. Sep. 09., Thursday, 18:45

Rovat Színes

Öt-tíz éven belül összeomolhat az Erzsébetváros – véli Hunvald György, Budapest VII. kerületének polgármestere. Szerinte a régi pesti zsidónegyed műemléki területté nyilvánítása megakadályozza, hogy a többszáz omladozó házat felújítsák.

Sokat megélt ház, ismerte a 19. századi polgári Budapestet, magán viseli a két világháború és a rendszerváltás nyomát is. A Kazinczy utcai ház sorsában osztozik még 281 társával. A hajdani pompa és elegancia nyoma már alig-alig kivehető. Fel kellene újítani, nemcsak a külsőt, hanem a belsőt is.

Ahogy a lakók mondják ide a világ pénze sem lenne elég. Próbláják szépítgetni, jobb híjján borostyánnal takarják el az omladózó falat. Szerintük a ház nem műemlék, hanem bontásra váró ócskaság.

‘A vezetékek is mind régiek, kellett volna cserélni, és hát a külső részek is, a lakásokkal mi általában foglalkoztunk, tettük rendbe úgy ahogy tudtuk, de hát a külső rész is, amennyire látszik borzasztó. Kellett volna már nagyon régen tatarozni’ – nyilatkozott Lefler Jánosné.

Leflerné már harminckét éve koptatja ezt a lépcsőt, és a látványt azóta nem bírja megszokni. Rossz hazajönni, mondja. Erzsébetvárosban 5700 lakásban 12 ezer ember érezheti ugyanezt. Ráadásul kilátástalan a helyzetük, a házak egyre rosszabb állapotban vannak, és a felújításra sem a lakóknak sem az önkormányzatnak nincs forrása. Összességében 300-400 milliárd forintra volna szükség, hogy a XIX. századi körülményekből a XXI. századba költözhessenek az erzsébetvárosiak.

Hunvald György, Erzsébetváros polgármestere: ‘Ezek az épületek kötelező határozatokkal vannak ellátva, kémény, gáz és más statikai problémák vannak az épületekben, melynél ha nem tesz ehhez a területhez senki megfelelő megoldást, akkor az épületek tovább romlanak és öt-tíz éven belül össze is omolhatnak.’

Az önkormányzat most azért harcol, hogy módosítsák a műemlékvédelmi törvényt. Jelenleg műemlék épületet nem lehet bontani, és felújítani is csak szigorú szabályok betartásával. Befektetők viszont arra vállalkoznának, hogy a homlokzat megtartásával teljesen új házakat húzzanak fel.

A hír forrása: Hír TV

http://www.hirtv.hu/

A hír elérhetősége:

http://www.hirtv.hu/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=29066

Comments are closed.