Forrás: NOL

Álnokságot is lát a tiltakozásokban az SZDSZ

Munkatársunktól, 2004. szeptember 10. 00:00

Nem jelent meg a hungarista Magyar Jövő Csoport képviselője a rendőrségen, hogy tárgyaljon az október 15-re, a nyilas hatalomátvétel hatvanadik évfordulójára bejelentett rendezvényéről. Ott volt viszont az ellendemonstrációra készülő SZDSZ – Új Generáció.

A rendőrség azt szerette volna elérni, hogy az ugyanarra a helyszínre és időpontra bejelentkező két szervezet egyezzen meg abban, hogy vagy a teret osztják meg, vagy az egyik fél máshol, esetleg máskor tartja a megmozdulását. Bácsfi Diána, a Magyar Jövő Csoport országos elnöke az MTI-nek elmondta: ‘némi késéssel’ jelentek meg a rendőrségen, ezért nem került sor a tárgyalásra. Ott volt ugyanakkor az SZDSZ – Új Generáció, amelynek változatlanul az a szándéka, hogy széles körű antirasszista, neonáci-ellenes tiltakozást tart a Terror Háza előtt. ‘Úgy tűnik, hogy a rendőrség nehéz helyzetben van és bizonytalan, hogy mit tegyen. Nincs ugyanis olyan egyértelmű rendelkezés, amelyre hivatkozva be lehet tiltani a nyilas megmozdulást’ – nyilatkozta lapunknak a liberális szervezet elnöke, Csőzik László. Az Új Generáció a rendőrségi bejelentés mellett területfoglalási engedélyt is kért az időpontra a fővárosi önkormányzattól. Elvben itt számít az elsőség, azaz aki hamarabb jelentkezik, a másikkal szemben azé a terület. Csakhogy a fővárosi polgármesteri hivatal nem hivatalos tájékoztatása szerint a tervezett rendezvény politikai, így nem az önkormányzat, hanem a rendőrség feladata az engedélyeztetés. A hatóság tájékoztatása szerint a két szervezettel folytatott megbeszélésre később, ‘feltehetően a rendezvényt megelőző időszakban kerül majd sor’.

‘Tűrhetetlen gyalázatnak’ minősítette az SZDSZ tegnap, hogy a nyilas hatalomátvétel évfordulóján a nyilas rémtetteket szimbolizáló Terror Házánál bárki dicsőíteni akarja Szálasi és eszmetársai emlékét. ‘Meggyőződésünk: a náci és nyilas múlttal politikai közösséget vállaló szervezeteknek és magánszemélyeknek nincs helye a közéletben’ – szögezte le az SZDSZ. A tervezett demonstráció bejelentése óta számos szervezet jelezte tiltakozását, így az MSZP parlamenti frakciója és a Fidesz is; a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és az Új Generáció a tiltakozás mellett ellendemonstrációt is kilátásba helyezett, szintén az adott helyszínen és időben.

Az SZDSZ szerint valamennyi, a köztársaság alkotmányát és a demokratikus normákat tiszteletben tartó pártnak kötelessége a határozott fellépés ‘a történelem szemétdombjáról előguberált eszmékkel’ és azok képviselőivel szemben. ‘Álnoknak tartjuk azonban, ha ezt a kötelességüket egyes politikai erők csupán hungarista tüntetésekkel kapcsolatban gyakorolják, miközben napi rutinjuk része a közösségvállalás a szélsőjobboldali szellemiségnek helyet adó sajtótermékekkel’ – írták a szabad demokraták.

Gusztos Péter SZDSZ-es országgyűlési képviselő korábban szégyennek nevezte, hogy a Fidesz két vezető politikusa, volt oktatási minisztere, Pokorni Zoltán és Pálinkás József dicséri a ‘szélsőjobboldali, velejéig antiszemita’ Magyar Demokrata című hetilapot.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.