Forrás: Magyar HírlapSzomorú kiáltvány

A gondolatot elhessegetve, de magunknak sem bevallottan kissé mégis szégyenkezve viszonyulunk mi itt, Erdélyben ahhoz a tényhez, hogy Magyarországon erősödőben van a szélsőjobboldal. Szemérmesen hallgatunk, amikor budapesti házigazdánk lebüdöszsidózza a szomszédját, hiszen végül is mindent kompenzálnak az elszakított nemzetrészszövegeket kísérő krokodilkönnyek.

Hajlamosak vagyunk magyarországi belpolitikai ügynek tekinteni és elsiklani olyan, az anyaországi közéletet megmételyező dolgok fölött, amelyek – ha nem vagyunk résen – közelebb kerülhetnek hozzánk, erdélyiekhez is. A határok légiesedésével ugyanis Erdélybe ugyanúgy beszivároghatnak a gyűlölet, a kirekesztés, a rasszizmus és az antiszemitizmus eszméi, mint ahogyan a demokratikus értékrendek ostroma előtt is lehulltak annak idején a falak.

Erdélyiként megdöbbentő azt hallani, hogy szélsőjobboldali csoportok Budapesten nyilvánosan megünnepelhetik Szálasi Ferenc hatalomátvételének 60. évfordulóját. Fájdalmasan emlékeztet mindez egy letűnt kor eseményeire. Arra, hogy 1944-ben Budapestről érkezett nyilaskeresztes vezérek bujtogatták az erdélyi magyarságot a zsidóság ellen. Ezért kérve kérek minden erdélyi magyart: történelmünk ama sötét korszaka, az intézményesített erőszak uralma után nosztalgiázók közé ne keveredjenek!

Salamon Márton László

Kolozsvár

©

Comments are closed.