Forrás: Magyar Rádió

A zsidó újév előestéjén nem akar játszani a focicsapat

2004. szeptember 7., 21.05

2004. szeptember 7., kedd 10:03

„Szégyen, gyalázat, zúg, morog mindenki” – írja izraeli tudósítónk. Nem csak a vallásos emberek, akiket a sport nem nagyon érdekel, hanem azok is, akikben van nemzeti önérzet, és nem bírják elviselni a gondolatot, hogy a Makkabi futballcsapat a zsidó újév előestéjén mérközzön meg a müncheni Bayern csapatával.

Az időontot az európai futball központ (az UEFA) állapította meg, hónapokkal ezelőtt, és nem hajlandó attól eltérni.

Az izraeliek, alfeletti örömükben, hogy az európai csapatok már hajlandók Izraelben játszani és nem követelik a meccsek áttételét a közeli Ciprusra – a terror veszély miatt – úgy látszik nem vették észre időben, hogy szeptember 15., a zsidó újév előestéje. Ez a legszentebb szidó ünnepek egyike és sokan a válogatott játékosai közül, sem hajlandók az ünnepet megszegni. Vagy zsinagógába mennek, vagy családi körben ünnepi vacsorán vesznek részt. De nem fociznak…

„Szégyen, gyalázat, zúg, morog mindenki” – írja izraeli tudósítónk. Nem csak a vallásos emberek, akiket a sport nem nagyon érdekel, hanem azok is, akikben van nemzeti önérzet, és nem bírják elviselni, hogy a Makkabi futballcsapat a zsidó újév előestéjén mérközzön meg a Bayern csapatával.

A zsidó ünnepek este kezdődnek és másnap este érnek véget. Sem a meccs elhalasztásában, sem előbbre hozatalában nem sikerült megegyezni. Optimisták remélik, hogy Izrael utolsó pillanatban lemondja a mérkőzést. és a Makkabi technikai vereséggel végzi a fordulót.

Naftali Kraus- Harsányi Ildikó

One Response to “A zsidó újév előestéjén nem akar játszani a focicsapat”

  1. LackoAndras

    A mondat a vegen :”Optimisták remélik, hogy Izrael utolsó pillanatban lemondja a mérk