Forrás: NOL

Több könyvet a plazába!

Varsányi Gyula, 2004. szeptember 6. 00:00

Elsősorban a plazát kedvelő fiatalok érdeklődését akarja fölkelteni az olvasás iránt a szeptember 9-től 12-ig tartó Könyvparádé 2004 – Könyv és játék elnevezésű rendezvénysorozat a pesti WestEnd bevásárlóközpontban. A könyvünnepen ötven kiadó és kereskedő kínálja kiadványait, mutatja be szerzőit.

Az esemény szervezője az idegennyelv-tanulás lehetőségeinek kiállítását, a Nyelvparádét már több éve rendező Tudomány Nyelviskola. Marketti Zsuzsa programszervező elmondta lapunknak, ugyanazt az óriás sátrat népesítik be a WestEnd tetőteraszán könyvpavilonokkal, amelyet a Nyelvparádén is használtak. A pultok mellett kialakítanak egy játékteret is, ahol a látogatók a kiadók, kereskedők által meghívott írókkal játszhatnak többféle kártyajátékot és sakkot.

A Könyvparádé nem sokkal követi a pesti Zsidó Könyvnapokat, és megelőzi a karácsonyi könyvvásárt. Ezzel betelt az országos könyves naptár, amelyben hét nagyrendezvénnyel szerepel a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE), egy-egy eseményt pedig a zsidó, illetve a keresztény egyházakhoz közel álló kiadók közösen jegyeznek. Elkezdődött a helyi, illetve regionális könyvünnepek szervezése: néhány év alatt már tekintélyt vívott ki a Győri Könyvszalon, az idén pedig először rendezték meg a debreceni könyvnapokat.

– Talán soknak tűnik ennyi könyves esemény, ám ne felejtsük el, hogy a szakmának nincs pénze komoly reklámra. A kiadók, művek és szerzők megismertetését pedig ezek az ünnepek jól szolgálják – mondta lapunknak Zentai Péter László, az MKKE igazgatója.

Magyarországon az éves könyvforgalom már meghaladja az 50 milliárd forintot, évente kilenc-tízezer új cím jelenik meg. A piacon jelenleg ötvenezerféle könyv kapható. Ezekből az idén várhatóan 35-40 millió példányt vásárolnak meg. A rendszeres egyéni könyvvásárlók köre azonban szűk: mindössze a felnőtt lakosság néhány százalékát teszi ki. A könyvszakma tehát újabb vásárlórétegek megnyerésére tesz időről időre kísérletet.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.