Forrás: NOL

Izraeli filmek, zsidó napok

Pais Szilvia, 2004. szeptember 7. 00:00

A Zsidó Nyári Fesztivál rendezvényeihez az idén minden eddiginél több, összesen hét vidéki helyszín csatlakozott. Így szeptember első napjaiban Budapesten kívül Szegeden, Debrecenben, Pannonhalmán, Hódmezővásárhelyen, Nagykőrösön és Zalaegerszegen is megrendezték a nyárutó egyik legszínesebb seregszemléjét, amelynek célja a zsidó kultúra népszerűsítése. Az országos programsorozat zárásaként szeptember 8-tól Szombathelyen is jelentkezik a Zsidó Fesztivál. Szándékos az egyhetes csúszás – közölte a rendezvény helyi szervezője, a szombathelyi Magyar-Izraeli Baráti Társaság elnöke, Szántóné Balázs Edit -, hiszen azt szeretnék, ha programjaikon minél nagyobb számban vehetnének részt a főiskolások, a tanév viszont szeptember második hetében kezdődik.

A II. Szombathelyi Zsidó Fesztivál nyitánya már a napokban lezajlott, szeptember 2-án a Berzsenyi főiskolán a gólyákat Hóra táncház fogadta. A fesztivál fősodrára, a kiemelt rendezvényekre azonban holnapig még várni kell. Szerdán a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központban 17 órától Hát ő is?! címmel Oz Almog osztrák-izraeli festőművész portréiból nyílik tárlat. A különös kiállításon számtalan hírességgel találkozhatunk: tudósokkal, filozófusokkal, politikusokkal, írókkal, képzőművészekkel, zenészekkel, énekesekkel és rengeteg filmszínésszel, akikben csupán az a közös, hogy valamennyien zsidók.

A fesztivál kiemelt programja szeptember 13-tól három napon át tart majd: az Örökmozgó művészmozi szervezésében az idén is lesznek Izraeli Filmnapok. A rendezvény egyébként már ötödik éve rendszeresen szeptemberben jelentkezik. A belvárosi Savaria mozi kamaratermében három izraeli filmet vetítenek héber nyelven, angol felirattal, magyar szinkrontolmácsolással. A napjainkban készült filmek hazánkban most debütálnak. A Kegyelem ideje című film például az izraeli védelmi erő egy katonájáról szól, akit azzal vádolnak, hogy terrortámadást szervez. A Desperado tér főhőse egy különös álmot lát, a Zsiráfok című alkotás pedig egy izgalmas thriller lesz, három gyönyörű, huszonéves hölgy főszereplővel.

Az idei szombathelyi rendezvény a holokauszt emlékév miatt nem olyan hivalkodó. A zsidó hétre eredendően egy negyedik programot is beterveztek: a megyében már sikerrel bemutatott holokauszt vándorkiállítás szombathelyi premierjét. Aztán a nyitást inkább októberre halasztották. A tárlatot először a volt szombathelyi gettó területén, egy pincében kívánták berendezni, ám ehhez nem találtak megfelelő helyszínt, így a Levéltárba vagy a Savaria Múzeumba kerül majd az anyag.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.