Forrás: NOL

Izrael titkosszolgálati együttműködést ajánl az oroszoknak

Népszabadság Online, 2004. szeptember 6. 10:29

Izrael, amelynek hírszerző szolgálatai kiválónak számítanak, vasárnap felajánlotta Oroszországnak, hogy mélyítsék el titkosszolgálataik együttműködését a ‘világméretű iszlám dzsihád’ elleni küzdelemben.

A nemzetközi terrorizmus sejtjei tanyát vertek az Észak-Kaukázusban, ahol a csecsenföldi háború és a polgári lakossággal szemben elkövetett túlkapások sora táplálja a merényletek iránti hajlamot, beleértve a női kamikazéket is.

‘Napjainkban tömeges terrorhadjárattal szembesülünk, két héten belül négy merényletet hajtottak végre, és biztonsági szolgálataink nem állnak a helyzet magaslatán’ – vélekedett Pavel Felgenhauer független katonai szakértő.

‘A biztonsági szolgálatokat és a rendfenntartó erőket átjárja a korrupció. Putyin maga is elismerte’ a nemzethez szóló beszédében – húzta alá. Fennáll azonban a veszélye, hogy a közbiztonság megszilárdítására bejelentett intézkedések ‘nagyobb elnyomásba, a független média és a polgári szabadságjogok korlátozásába torkollhatnak’.

Az orosz hírszerzés egyik volt tisztségviselője, Sztanyiszlav Lekarev a közbiztonságért felelős ügynökségek munkáját összehangoló új struktúra megteremtését javasolja, az amerikai belbiztonsági minisztérium mintájára, amelyet a 2001. szeptember 11-i terrortámadások nyomán hoztak létre.

‘Az orosz biztonsági és hírszerző szolgálatok szakértelmén kívül marad még egy másik probléma’ – vetette fel Malasenko. ‘Ha nem sikerül normalizálni a csecsenföldi helyzetet, nem fogunk tudni véget vetni ezeknek a merényleteknek’. (MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.