Forrás: NOL

Az izraeli sajtó a kémügyet feszegeti

Népszabadság Online, 2004. szeptember 6. 09:30

Egy hírszerzési feladattal megbízott izraeli katonai attasé találkozott a Pentagon tisztségviselőjével, Larry Franklinnel, akit azzal gyanúsítanak, hogy bizalmas információkat szivárogtatott ki – jelentette hétfőn a Maariv című tel-avivi újság.

A katonai hírszerzés ezredesi rangban lévő, közelebbről nem azonosított tisztje többször is találkozott Franklinnel, aki állítólag információkat adott át neki. Egy hivatalos izraeli katonai  forrás szerint, akit az újság idézett, „hasonló találkozások egy  hírszerzéssel megbízott katonai attasé szokásos tevékenységének  keretébe illeszkednek, aki hivatalos tárgyalópartnerekkel  értesüléseket cserél”.

Az amerikai média arról számolt be, hogy a Pentagon tisztségviselője egy Washingtonban dolgozó izraeli diplomatának,  Naor Gilonnak a Fehér Házból származó, Iránnal kapcsolatos bizalmas információkat továbbított az Amerikai-izraeli Közügyek Bizottsága  (AIPAC) nevű Izrael-barát amerikai lobbiszervezeten keresztül. Mostanáig azonban nem merült fel, hogy közvetlenül találkozott volna  egy katonai attaséval.

Izrael visszautasította, hogy az Egyesült Államok ellen kémkedne  az ügyben. „Teljes felelőséggel állíthatom, hogy nem folytatunk felderítő tevékenységet az Egyesült Államokban” – közölte az izraeli katonai hírszerzés főnöke, Aharón Zeévi tábornok. (MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.