Forrás: NOL

Vlagyimir Putyin: Támadás az ország ellen

Munkatársunktól, 2004. szeptember 6. 00:00

Vlagyimir Putyin

A beszlani iskolafoglalás támadás volt Oroszország ellen – fogalmazott Vlagyimir Putyin hétvégi tévébeszédében. Az orosz államfő hangsúlyozta, hogy terroristák embertelen és példátlan kegyetlenséggel végrehajtott akciója nemcsak az elnök a kormány, hanem az egész ország és a nép ellen intézett kihívás volt.

Putyin ugyanakkor elismerte azt is, hogy az orosz vezetés sem állt a helyzet magaslatán. – El kell ismerni, hogy nem teljesen értettük meg a hazánkban és a világban lezajló folyamatok bonyolultságát és veszélyességét. Legalábbis, nem tudtunk adekvát módon reagálni. Gyengeségről tettünk tanúbizonyságot – vallotta meg az elnök, aki a terrorcselekményekre válaszul komplex intézkedéscsomagot helyezett kilátásba. Putyin egyben aláhúzta, hogy ezek a lépések teljes mértékben összhangban lesznek az alkotmánnyal.

A hét végén az orosz külügyminisztériumba kérették az Európai Unió soros elnöki posztját betöltő Hollandia nagykövetét. Moszkva szerint nem helyénvaló és mélyen sértő Bernard Rudolf Bot holland külügyminiszternek a tanács nevében tett pénteki kijelentése. Bot akkor közölte, hogy az EU szeretné megtudni az orosz hatóságoktól azt, hogy miként következhetett be a beszlani tragédia. ‘A tények és az ok-okozati viszony a Beszlanban történtek között mindenki számára egyértelműek, kivéve Hollandia képviselőjét – közölte Valerij Loscsinyin orosz külügyminiszter-helyettes. Bot visszakozása ellenére megfigyelők úgy vélik, hogy az incidens jelzi: továbbra is alapvető nézetkülönbségek vannak az unió és Moszkva között a csecsen konfliktus kezelésének módjával kapcsolatban.

A hét végén egyébként több orosz lapban is olyan, meglehetősen leegyszerűsítő, a térséggel kapcsolatos USA-EU érdekellentéteket figyelmen kívül hagyó kommentárok jelentek meg, amelyek szerint a Beszlannal kapcsolatos nyugati kritika igazi célja az, hogy az oroszokat a Kaukázus elhagyására kényszerítsék és így amerikai befolyási övezetté válhatna a régió.

Nemzetközi segítség –

a magyarok is készülnek

A moszkvai tévé első csatornája kiemelte, hogy Csehország, Horvátország azonnal segítséget ígért, rehabilitációra fogadná a megsérült gyermekeket, szüleiket, tanáraikat. Izrael, Németország is támogatást ajánlott fel. Információink szerint Magyarország, amely nemrég államköltségen palesztin gyerekeket látott vendégül, hasonló szolidaritási akcióban való részvételét fontolgatja. (Munkatársunktól)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.