Forrás: Magyar HírlapÜgy lett a hungarista plakátból

Demszky Gábor főpolgármester tegnap azt kérte a budapesti rendőrfőkapitánytól, hogy a hungarista plakátok miatt indítson eljárást. Mint kiderült, egy nappal korábban a rendőrség ezt már megtette.

Tiltott önkényuralmi jelkép feltüntetése miatt indítson eljárást a rendőrség a nyilas plakátok kiragasztóival szemben – erre kérte tegnap Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitányt Demszky Gábor főpolgármester. (Mint megírtuk, a Magyar Jövő Csoport hétfőn teleplakátozta a budapesti Nagykörutat.)

A főpolgármester szerint tarthatatlan a BRFK korábbi álláspontja, miszerint a hungarista eszméket valló Magyar Jövő Csoport toborzóplakátjai nem nyilaskeresztet ábrázolnak, ezért tiltott önkényuralmi jelkép feltüntetése miatt nem indít eljárást. Demszky Gábor történészekkel is konzultált, akik szerint a plakáton csupán minimális változtatással nyilvánvalóan és egyértelműen nyilaskereszt látható.

„Szálasi Ferenc pártja hatalomra kerülése után az addigra elpusztított magyarországi zsidóság maradékát, a budapesti zsidóságot is megkísérelte megsemmisíteni – eme eszelős és gonosz célért még Budapest romba dőlése sem volt drága ár számára” – olvasható Demszky Gábor tegnapi közleményében. A főpolgármester botrányosnak tartaná, ha Szálasi „tanítványainak” nyílt szervezkedése büntetlenül maradna a demokratikus, az Európai Unióba most belépett Magyarországon.

„Mindig az ellen a szélsőség ellen kell időben fellépni, amelyik az adott történelmi helyzetben a valódi veszélyt jelenti a demokráciára és a humanizmusra. Ez a szélsőség ma, a bolsevizmus bukása és lejáratódása után újra a rasszista szélsőjobboldal” – vélekedik a főpolgármester. Demszky Gábor közölte: Budapest vezetői nem tűrik, hogy „a fővárost romba döntő, gyilkos fasiszta hordavezérek tanítványai újra nyíltan szervezkedjenek, rettegést váltva ki a holokauszt túlélőiből, azok leszármazottaiból és minden jóérzésű budapesti polgárból”.

Úgy tudjuk, a főpolgármester felhívását megelőzte a rendőrség. Tóth Gábor ezredes, a budapesti főkapitány bűnügyi helyettese lapunkkal tegnap közölte, hogy az V. kerületi kapitányság csütörtökön nyomozást rendelt el, amelyet tegnapi hatállyal a Budapesti Rendőr-főkapitányság saját hatáskörbe vont. Az ezredes elmondta: „A rendőrségnek jogalkalmazóként nincs lehetősége érzelmi alapon dönteni büntetőjogi kérdésekben, kizárólag a jogszabályi háttérre hagyatkozhat a határozatok meghozatalakor.”

A rendőrség írásban kérte az ügyészség állásfoglalását. Ha a vádhatóság szakértői azt állapítják meg, hogy a plakáton található ábrára az eltérések miatt nem terjeszthető ki az önkényuralmi jelképek viselésére vonatkozó Btk.-paragrafus, megszüntetik az eljárást. Ám ha másként döntenek, folytatják a nyomozást. Az ügyészség soron kívüli elbírálást ígért, így a döntés legkésőbb a jövő hétre várható.

Mazsihisz-levél Bárándy Péternek

Levélet írt tegnap Bárándy Péter igazságügy-miniszternek a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz). Szerintük a hungaristák kezdeményezése nem más, mint politikai provokáció és erôpróba, de nem a demokrácia tűrôképességének erôpróbája, hanem a hatalom tehetetlenségéé.

Karsai László holokausztkutató lapunknak úgy nyilatkozott: „Ha valaki kicsit is megnézi a Magyar Jövő Csoport kiragasztott plakátját, észreveszi, hogy a rajta lévő rajz 99 százalékban megegyezik a nyilaskereszttel.” Karsai egyébként úgy látja, nem jelentenek veszélyt a hungarista szerveződések, azok mögött ugyanis nem áll társadalmi bázis, hiszen nincs gazdasági válság és milliós munkanélküliség Magyarországon.

„Ezek az emberek fantaszták, fogalmuk sincs róla, mennyire ellenszenves a nyilas mozgalom a társadalom számára. Nem kell félni, csak szánakozni ezeken a szerencsétleneken, akik egy hatvan éve lejárt, leszerepelt ordas eszme hirdetőinek szerződtek” – mondta a történész. A Terror Háza Múzeum vezetősége a leghatározottabban elutasította, hogy a Magyar Jövő Csoport a múzeum előtt koszorúzzon Szálasi Ferenc hatalomátvételének hatvanadik évfordulóján.

Gaál Zoltán, Vajta Zoltán

©

Comments are closed.