Forrás: Magyar HírlapIzrael kitart Szíria fenyegetése mellett

Palesztin házakat rombolt le tegnap az izraeli hadsereg a Gázai övezetben, miközben a védelmi miniszter helyettese katonai támadással fenyegette meg a terroristákat támogató Szíriát.

„A célpontok gondos kiválasztása esetén a megfelelő időpontban lehetőség van a csapásmérésre annak érdekében, hogy a szíriaiak fogják fel: van egy határvonal, amelyen nem léphetnek túl” – figyelmeztette az izraeli közszolgálati rádiónak nyilatkozva Damaszkuszt Zeév Boim védelmiminiszterhelyettes. Izrael immár nem először vádolja azzal a szomszédos arab országot, hogy felelősséget vállal a két nappal ezelőtt Beér-Sevában elkövetett kettős buszmerényletért, mert támogatja a Hamaszt, amely vállalta a támadást. Nem sokkal korábban Szilvan Salom külügyminiszter figyelmeztette Damaszkuszt, „világos következményekkel” számolhat, amiért belekeveredett az öngyilkos támadásokba. A másik „vádlott” a libanoni Hezbollah – az indok pedig ugyanaz. Az izraeli hadsereg közben folytatja a palesztinok megbüntetését is. A Reuters szerint felrobbantottak két többemeletes lakóépületet a Gázai övezetben, a Hán Junisz-i menekülttáborban. Az akciót azzal indokolták, hogy a házakat az izraeli katonák és zsidó telepesek elleni akciókra használták a palesztin terroristák.

A hadsereg az utóbbi hetek legkomolyabb akcióját hajtja végre az övezetben; a Gáza középső részén fekvő Deir el-Balah városban lövöldözés tört ki a katonák és palesztin fegyveresek között, amelyben utóbbiak közül négy az életét vesztette.

Felfüggesztették viszont tegnap éhségsztrájkjukat az izraeli börtönökben raboskodó palesztinok, akik a rossz körülmények miatt tiltakoztak ily módon. Szóvivőjük szerint sikerült több eredményt is elérni a tárgyalásokon, részletekbe azonban nem bocsátkozott.

MH-összeállítás

©

Comments are closed.